Régi vágyam teljesült a közelmúltban: eljutottam a Karib térségbe, pontosabban a Dominikai Köztársaságba, amely nem csak új ország, de egyben új földrész is számomra. Tíz napom volt, természetesen saját szervezésben utaztam, s az ország számomra két legérdekesebbnek ígérkező részét, a Samana félszigetet, valamint Punta Canát kerestem fel.

Miért éppen Dominika?

Nos, röviden, ezért:

A Karib térség a szebbnél-szebb tengerpartokról szól és ha ismerős vagy már a blogon, akkor talán a tengerpartok iránt érzett vonzódásomat nem kell külön magyaráznom. (Ha új vagy, akkor üdvözöllek, olvasd el néhány korábbi írásomat is!)

Gyönyörű tengerpartok persze nem csak a Dominikai Köztársaságban vannak, na meg persze nem is csak a karib térségben, viszont nekem június végén/július elején volt csak időm, úgyhogy mindent figyelembe véve (repülőjegy ára, covid-dal kapcsolatos szabályok, stb.), a Dominikai Köztársaság tűnt a legjobb választásnak. Még úgy is, hogy a nyári időszak nem feltétlenül a legideálisabb az utazásra – ennek miértjét alább részletesen kifejtem.

Szóba jött még például Mexikó is, viszont maximum 10 napom volt az útra, az pedig oda nagyon kevés, Mexikóba egyszer hosszabb időre fogok majd utazni. 10 nap egyébként a Dominikai Köztársaságra sem sok, a térség többi országához képest – Kubát leszámítva – kifejezetten nagy, nekem is csak két régió fért az időmbe. Mégis, úgy érzem, hogy láttam az ország legjavát (például a legszebbnek tartott strandok közül többet is), míg ezt 10 nap Mexikó után biztosan nem tudtam volna kijelenteni.

Megjegyzés: Beutazáshoz magyar útlevéllel nem szükséges vízum és a coviddal kapcsolatos szabályok is a lehető legegyszerűbbek. Elvileg tesznek különbséget oltott és oltatlan utazók között, érkezés előtt egy online formanyomtatványon nyilatkozni kell az oltottságról, viszont érkezéskor ennek valódiságát senki nem ellenőrizte. Indulás előtti covid tesztet sem kérnek senkitől. A szabályok szerint az oltatlan utazókat random módon kiválasztva tesztelhetik érkezés után, de ennek jelét én a repülőtéren nem láttam.

Jó ötlet nyáron az utazás?

Igen is, meg nem is. Ha Dominika, akkor a legtöbben Punta Canára utaznak valamelyik all inclusive reszortba – ezt egyébként én is kipróbáltam néhány nap erejéig, szuper élmény, viszont Punta Canára nem érdemes május és november között utazni. A nyári és őszi időszakban hatalmas mennyiségben halmozódik Punta Cana strandjain a tengeri fű, amelyet a hullámok mosnak a partra az Atlanti óceánból. Ez egy természetes jelenség, tehát ökológiai szempontból nem probléma, de a strandok kvázi fürödhetetlenek és hát ez esztétikai szempontból sem éppen ideális.

Punta Cana az Atlanti Óceán partján fekszik, ilyenkor telibe kapják a hullámok. Ez a karib térség egészében probléma egyébként, viszont csak az Óceán felőli partokon. A híresen gyönyörű Saona sziget, amely a legnépszerűbb kirándulóhely Punta Cana közelében, attól délre, a Karib-tengeren található, így ott nincs jelen ez a probléma. A reszortok előtti partokat is egyébként minden nap takarítják, traktorokkal (már önmagában ez sem szép látvány), de úgy tűnik, a természet erejét nehéz felülmúlni.

Saona, Dominika

Szóval, ha valaki csak Punta Canára készül, az jobban jár november és május között. Jó hír viszont, hogy bőven van olyan része az országnak, ahol nincs tengeri fű. Én Punta Cana mellett a Samana félszigetet vettem még célba, és bár a tengeri fű az itteni partokon is előfordulhat, annyi partszakasz van a környéken, hogy az kvázi kizárt, hogy mindenhol sok legyen belőle. Las Terrenasban szálltam meg és több strandot is megjártam a környéken, a legtöbben egyáltalán nem volt jelen ez a probléma. Ahol volt is valamennyi, ott is főleg a vízen lebegett, távol a parttól – ezt is csak a drón felvételeken vettem észre, a partról egyáltalán nem.

A kép jobb oldalán lévő barna folt úgy vélem, hogy tengeri fű,
de ahogy a képen is látszik, a parton nincs, csak minimális mennyiségben.

Utazási irodával vagy egyénileg?

Véleményem szerint még akkor sem szükséges utazási irodával utazni, hogy ha “csak” egy punta canai nyaralás az utunk célja. Kíváncsi voltam, hogy az utazási irodák ajánlata mit tartalmaz, utam előtt kértem is árajánlatot (például a Maldív-szigetek esetében hallottam olyanról, hogy az utazási irodák olcsóbban tudnak egy-egy reszortot foglalni, mint a közvetítő oldalak); viszont gyorsan kiderült, hogy egyénileg foglalva körülbelül 150-180 ezer forintot tudok megspórolni (fejenként), ha a szállást és a a repülőjegyet magam foglalom le. Az utazási irodák ajánlata ezeken kívül ugyanis nem tartalmazott semmi extra szolgáltatást (a hotel transzfert kivéve, ami kb. 6-7 ezer forint egy irányba és ez nem fejenként, hanem járművenként értendő).

Egyébként sem utaztam volna utazási irodával, utazó lennék ugyanis, nem turista, ugyanis mindenféleképpen meg akartam nézni a Samana félsziget strandjait is, és az utazási irodák többsége csak Punta Canára adott ajánlatot. Ha valaki legalább alap szinten beszél angolul, akkor egyszerűen megoldható az utazás utazási iroda nélkül is.

Tényleg nagyon drága?

Jellemzően az egész karib térség drága, olyan olcsón nem lehet kihozni itt egy utat, mint mondjuk Ázsiában. Ezt azért azzal pontosítanám, hogy ha valaki az egyszerűbb vendégházakban száll meg (ilyen nem mindenhol van, a felkapottabb, szebb részeken a szállás drága) és például stoppolva vagy helyi busszal közlekedik, akkor azért itt is jócskán lehet faragni a költségekből; viszont a legszebb strandokért, szigetekért fizetni kell (ha más nem, például belépőjegyet, hajós transzfert, stb.), úgyhogy ide érdemes nagyobb költségvetéssel számolni.

Manapság a repülőjegy – Európán kívülre legalábbis – sehová sem mondható olcsónak, a covid előtti árakhoz képest viszonyítva semmiképp. A repülőjegy Budapest-Párizs-Punta Cana (és vissza) útvonalon 701 euróba került, ami amúgy nem vészesen drága, ráadásul áprilisban, amikor a jegyeket vettem, még nem volt ennyire gyenge a forint.

A szállás teszi ki a költségek legnagyobb részét. Én két helyen, a Hotel Aliseiben Las Terrenasban, illetve a Bahia Principe Grand Punta Cana reszortban Punta Canán szálltam meg többedmagammal (családi út volt, 4 felnőtt és 1 gyerek). Előbbiben 250 amerikai dollár volt egy két szobás villa ötünkre éjszakánként reggelivel; utóbbiban 300 dollárra jött ki egy éjszaka, viszont ez az ár az all inclusive ellátást is magában foglalta. Ez még 4 főre leosztva is “csak” 75 amerikai dollár fejenként, ami mai árfolyamon 29 ezer forint egy főre.

A reszort maga 5 csillagos és minden kifogástalan volt, főleg az ételválaszték volt lenyűgöző. A fent részletezett okok miatt a strand kevésbé, de ez nem a reszort hibája. Megjegyezném, hogy nem ezek voltak a legolcsóbb opciók, viszont ez az út most nem is arról szólt, hogy minél olcsóbb legyen.

A közlekedés sokat tud dobni a költségeken akkor, ha az ország több részét is felkeressük. A Punta Cana – Las Terrenas mintegy 4-5 órás autóút kb. 250 amerikai dollárba kerül privát kisbusszal, sofőrrel; így érdemes lehet autót bérelni, helyi sofőr nélkül. Az autóbérlés úgy 50-100 dollár között mozog egy napra, annak méretétől függően. Vannak helyi járatos buszok is a városok között, azok nagyon olcsók, viszont lassúak is egyben.

Drágák tudnak lenni a különböző programok is. Példaként megemlíteném, hogy 52 dollárba került Cayo Levantado szigetre az egész napos kirándulás Las Terrenasból (ez magában foglalta a kisbusz-hajó transzfert, a sziget-belépőt, ez ugyanis egy magánsziget luxushotellel, illetve az ebédet, és az italokat egész napra – alkohol nélkül). Ez nem is annyira drága, de vannak programok amik 70-100 dollárba kerülnek egy napra, szóval könnyű eltapsolni egy rakat pénzt. Én 3 hajós programon voltam és ezeket hiba lett volna kihagyni: Cayo Levantadót, a Las Galeras körüli strandokat a Samana félszigeten (képek alul), illetve Saona szigetét néztem meg, összesen kb. 220 dollárért. Nem olcsó, de megéri.

Mindezt figyelembe véve, szerintem a Dominikai Köztársaság nem vállalhatatlanul drága, ennyi pénzt manapság már szinte bárhol könnyen el lehet költeni. Persze nem is egy olcsó úti cél, de a karib térségben nincs is olyan.

Melyek voltak a legszebb helyek?

A jövőben fogok még írni erről az útról, az egyes helyekről részletesen, itt most – mintegy ízelítő gyanánt – megmutatnám az általam megjárt és legszebbnek tartott strandokat (én ugyanis azok miatt mentem). Az alábbi lista nem rangsor, az egyes strandok nagyon különbözőek, mint ahogy az a képeken is látszik.

Las Terrenas

Az alábbi képen a szállásom, a Hotel Alisei előtti partszakasz látható, viszont a homokos part mindkét irányba folytatódik – több kilométer hosszan! Punta Canán széles a part (itt-ott tele napágyakkal), nekem sokkal jobban tetszenek az ilyen, keskeny strandok. A pálmafák száma és sűrűsége is lenyűgözött!

Las Terrenasról már videót is készítettem angol nyelvű Youtube csatornámon:

Playa Fronton

Playa Fronton Las Galeras közelében található, a Samana félsziget keleti végén, s érdekessége, hogy csak hajóval közelíthető meg egyszerűen, így itt sosincs tömeg. A strand mögött húzódó sziklafal egészen különleges hangulatot kölcsönöz a tájnak.

Saona

Saona szigetét talán nem kell külön bemutatnom, ez a sziget ugyanis a Punta Canán nyaralók legnépszerűbb kirándulóhelye. Talán az alábbi képen is látszik, hogy mennyire gyönyörű a kvázi pálmaerdővel borított tengerpart.

Las Galeras strandja

Utam előtt sokat vacilláltam, hogy Las Terrenasban vagy esetleg Las Galerasban szálljunk-e meg. Rossz választás igazából nincs, Las Terrenas szuper volt, de azt hiszem, a Las Galeras település előtti partszakasz is magáért beszél:

Playa Rincón

A szintén Samanában található Playa Rincón sokak szerint az egész ország egyik legszebb strandja. Nehéz ezzel vitatkozni, bár hozzátenném, hogy egyik partszakasz sem volt ronda. (Playa Rincón is több kilométer hosszú, nem mindenhol sziklás, mint az alábbi képen).

Cayo Levantado

Cayo Levantado egy apró sziget a Samana-öbölben, s népszerű kirándulóhely a környéken. Bacardi-szigetnek is hívják, néhány évtizede itt forgattak ugyanis néhány Bacardi reklámot, ami hírnevet szerzett a szigetnek. Strandja elképesztően gyönyörű, ahogy az a képen is látszik:

Cayo Levantado szigetről is készítettem már videót:

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess Youtube-onFacebookon és Instagramon is további tartalmakért!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük