Vietnám nem a vulkánokról, sőt, még csak nem is szigeteiről híres, pedig főleg ez utóbbiból több van, mint sokan gondolnák. Vietnám kulturális öröksége, a történelmi látnivalók, na meg a csodás tájak persze több, hosszabb útra elegendő látnivalóval szolgálnak; és hát persze Vietnám méretéből adódóan sem lehet minden szép hely népszerű úti cél. Na de mégis, Ly Son – és a szomszédos Dao Be – sziget sokkal több figyelmet érdemelne!

Hol van Ly Son?

Ly Son ismeretlensége – a külföldi utazók körében legalábbis – azért is furcsa, mert az ország egyik leghíresebb úti célja, a mesés Hoi An közelében található, attól mintegy két órás autóútra déli irányban, ami Vietnámban elenyésző. Illetve pontosítok: a Ly Son szigetre induló hajók kikötője, Sa Ky van két órás autóútra Hoi Antól, a kikötőből Ly Son sziget elérése további negyven percet igénybe (a szárazföldtől való távolsága úgy 20-25 kilométer). Repülőtér is található a kikötő közelében, a Tamky repülőtér (VCL jelzéssel) mintegy 50 kilométerre, a repülőtér kicsi, csak Hanoiból, illetve Ho Chi Minh városból (Saigonból) vannak járatok.

Érdekesség gyanánt megemlítem, hogy én Hanoiból utaztam repülővel Tamky repülőtérre (a repülőjegy nevetségesen olcsó volt, 9000 forint), onnan taxival mentem a kikötőbe, ahol hajóra szálltam: reggel 9:40-es indulással 12:30-ra értem Ly Son szigetre, ami szerintem abszolút nem vészes. De mint fentebb említettem, Hoi Anból indulva is érdemes lehet egy-két napot a környékre szánni, alább kifejtem miért.

Miért érdemes Ly Sont felkeresni?

A legfőbb indok a sziget, illetve Ly Son sziget mellett van egy hasonlóan szép, kisebb sziget, Dao Be, tehát a szigetek szépsége: Vietnámban egyedülálló látványt nyújt a tengerből emelkedő vulkán és a látványt tetézi a sziget körüli tengervíz tisztasága és színvilága. Drónfelvételeken, illetve a vulkán magasan található kilátópontjairól látható, hogy Ly Son atollsziget látszatát kelti, a szigetet egy külső korallzátony veszi körbe, amin belül a víz egészen gyönyörű, ilyen színeket Vietnámban még nem sok helyen láttam.

Ly Son alapvetően egy kicsi, lapos sziget, annak három pontján magasra törő vulkánnal. A táj a hegyekkel és az ezer árnyalatú vízzel csodálatos. Van néhány gyönyörű, sőt egyedi tengerpart is a szigeten (szigeteken). Itt megjegyezném, hogy Dao Be sziget jóval kisebb (úgy 5-10 perc alatt körbe lehet motorozni), viszont annak partja kvázi mindenhol homokos, fürödhető (ugyanez Ly Sonról nem mondható el).

Ly Son szigeten van egy egészen különleges tengerpart: az alábbi képen is látható, hogy a vulkán előtti homokos partszakasz sziklafalakkal teletűzdelt, s az egyik sziklafalon belül egy barlang is található, közvetlenül a strand mögött.

Megjegyezném, hogy a strand előtt nagyok voltak a hullámok, így ez a rész – bár kétségkívül gyönyörű – fürdésre nem mindig alkalmas. Fürdésre jobbak a Dao Be szigeten található strandok. A teljesség igénye nélkül íme néhány kép Dao Be strandjairól:

Idő hiányában nem próbáltam sznorkelezni, bár egészen biztos, hogy van néhány jó hely a szigetek körül (nem kizárt, hogy azok hajóval érhetők el). Egyrészt a vulkáni sziklák és talaj miatt gondolom ezt, illetve azért is, mert Ly Son piacán termetes halakból nem volt hiány. Talán majd legközelebb megkeresem a jobb helyeket, ha erre járok.

Megemlíteném továbbá, hogy Ly Son sziget a fokhagyma termesztésről híres, a falvakon, illetve a vulkáni hegyeken kívül a sziget egészét fokhagyma termőföldek borítják, amelyek kimondottan fotogének, kvázi úgy, mint a teraszos rizsföldek más tájakon.

Ami az egyéb látnivalókat illeti: már csak a szigetek méretéből adódóan sincs sok, “klasszikus” értelemben vett látnivaló. Van egy apró múzeum a sziget történelméről (főleg régi fényképek és néhány régi tárgy van kiállítva egyetlen, kis épületben), illetve két bálnacsontváz is megtekinthető egy nagyobb épületben. Vietnámban több helyen látható templomi szentélyben kiállított bálnacsontváz (manapság már aligha vannak bálnák a Vietnám körüli vizekben, de régen más volt a helyzet), viszont Ly Son szigeten látható a legnagyobb, néhány fotót megér.

Több, kínai stílusú színes templom található a szigeten, az egyik ráadásul hatalmas; illetve érdekesség, hogy többfelé elszórva találhatók kisebb-nagyobb temetők, sírok is a szigeten, némelyik gyakorlatilag a fokhagyma földeken (ami azért sem meglepő, mert kvázi mindkét sziget két nagy fokhagyma földnek tekinthető, annyi parcella van). Továbbá van egy hatalmas, fehér színű szobor a sziget északnyugati felén, amely mögött hegy húzódik, így oda – lépcsőkön – felmászva szép kilátás tárul a szemünk elé.

Ennyiben talán ki is merül a látnivalók köre, a falvak, egyéb épületek ebből a szempontból érdektelenek.

Néhány gondolat a költségekről:

Ly Son sziget Vietnámban híres úti célnak számít, viszont ennek ellenére nincs tömegturizmus és az árak is kifejezetten alacsonyak. Egyetlen drágább szállás van a szigeten (de az sem luxus reszort), a többi szállás egyszerű hotel, vendégház vagy homestay. Bookingon például 15-ből lehet választani, tehát a választék azért nem olyan nagy, de azért lehet válogatni. Én 3500 forintot fizettem egy kétszemélyes tiszta szobáért légkondival és gyors wifivel. A szálláson béreltem motort, naponta kétezer forintért. Motort mindenképpen érdemes bérelni, mert a távolságok sétához nagyok, az utak viszont jók és forgalom sincs nagy.

A Sa Ky – Ly Son hajójegy 2500 forintba került irányonként, természetesen ez szintén megéri az árát. A hajó kényelmes, viszonylag nagy, úgy 100-150 utas utaztatására alkalmas.

Az éttermek tekintetében egyedül a tengeri fogásokat felszolgáló éttermekben lehet helyi viszonylatban sok pénzt költeni (értsd: 3-5000 forint, vagy több, per fő per vacsora, attól függően, hogy milyen fogásokat rendelünk), az egyszerűbb helyeken például 500 forint körül már jól lehet lakni, mint mindehol Vietnámban.

Az egy napos kirándulás Dao Be szigetre volt talán az egyetlen “nagyobb” költség, bár két ismerősömmel utaztam és a privát hajóbérlés is 7500 forintból kijött fejenként, ami azért szintén nem vészes.

Talán látható, hogy az árak tekintetében Ly Son semmivel sem drágább, mint bármely más hely Vietnámban. Kis méretű sziget lévén ez azért érdekes, de természetesen hatalmas pozitívum. Március közepén megnyíltak Vietnám határai, immáron egyszerű a beutazás, biztos vagyok benne, hogy Ly Son sziget is felkapott úti cél lesz előbb-utóbb. Neked hogy tetszik? Írd meg kommentben!

 

Tudtad? Elindítottam angol nyelvű, trópusi úti célokra fókuszáló YouTube-csatornám! Nézd meg a legújabb videóm:

 

Ha tetszett ez a bejegyzés, kövess Youtube-onFacebookon és Instagramon is további tartalmakért!

 

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük