Ahogyan az a blog eddig megjelent bejegyzéseiből is kiderül, eddigi utazásaim során prioritást élveztek a tengerparti úti célok: van abban számomra valami egészen mámorító, ha egy gyönyörű, pálmafákkal teli homokos parton pihenhetem ki az utazás fáradalmait. A tengerparti üdülőhelyek népszerűsége is bizonyítja, hogy ezzel nem vagyok egyedül: ki ne élvezné az édes semmittevést például ilyen tengerpartokon? Fehér homokos, pálmafás tengerpart sok van, s természetesen már utazásaim kezdetén is felmerült bennem a kérdés, hogy létezik-e A tökéletes tengerpart, és ha igen, akkor hol is van az. A választ úgy gondolom, hogy mára sikerült megtalálnom: létezik, viszont mindenki máshol keresse! Alább kifejtem, hogy mit is jelent ez.

neilaka-banda-indonezia.JPG

A tökéletes tengerpart. Fehér homok, pálmafák és türkizkék víz. A legtöbben valószínűleg így írnák le azt, hogy mitől szép és tökéletes egy tengerpart. Elég azonban ennyi a tökéletességhez? Ilyen part rengeteg van, viszont mégsem jelenthető ki, hogy mindegyik tökéletes. A szépség már önmagában relatív, és bár a fehér homok a pálamfákkal gyakorlatilag mindenki számára vonzó tájkép, a tökéletesség azért túlmutat a szépség aspektusán. Egyszerűen megközelíthető-e? Van-e a szállás a közelben? Mennyibe kerül? Van-e étterem? Van-e wifi? Sok turista látogatja? Mit lehet ott csinálni? Ezekre a kérdésekre különböző válasszal szolgálnak a különböző tengerparti úti célok, és a kapott válaszok nem biztos, hogy mindenki számára kielégítőek.

Éppen ezért úgy fogalmaznék, hogy nem mindenkinek ugyanaz a part tökéletes, hiszen mindenki számára mást jelent a tökéletesség a tengerpart tekintetében: valakinek sokat nyom a latba az elérhető szolgáltatások léte és minősége, míg másnak éppen, hogy a szolgáltatások és ennek köszönhetően a turisták hiánya jelenti azt a pluszt, amiért tökéletesnek vél egy adott helyet. Magamról például kijelenthetem, hogy számomra a nagyipari turizmus helyszínei mára kevésbé vonzóak, nekem nem fontos, hogy legyen masszázsszalon vagy éppen sellő-tanfolyam a környéken. Igen, jól olvastad, valóban van ilyen. Számomra nagyobb élményt nyújtanak az érintetlen, eldugottabb helyek, viszont azt is elfogadom, hogy mások meg évente visszajárnak Thaiföldre. Különbözőek vagyunk, különböző igényekkel, és ez így van jól. El sem tudom képzelni, milyen lenne az utazás, ha mindenkinek ugyanazok az úti célok tetszenének. Pont ezért úgy gondolom, hogy nincs olyan tengerpart, ami mindenki számára tökéletes, viszont mindenki megtalálhatja azt, ami számára az.

Az alábbiakban bemutatok két, sok aspektusban különböző tengerpartot, amik sokak számára tökéletesek lehetnek. Az egyik kiépített, míg a másik egyelőre a turizmus által felfedezetlen. Hangsúlyozom, hogy a hátizsákos utazók szemszögéből tartom mindkét tengerpartot tökéletesnek (értsd: olcsón megjárhatók és élvezhetők), a saját nemükben: a fenti okok miatt egy kiépített tengerpartot nem érdemes összehasonlítani egy kiépítetlennel. Biztosan Bora Bora káprázatos strandjaira is sokan bólintanának, ha kijelenteném, hogy tökéletesek (én magam még nem jártam ott, de képek alapján kijelenthető, hogy szépségükben valóban azok), viszont Francia Polinézia egészéről elmondható, hogy nem hátizsákos árkategória, és egy olyan helyre, ahol 1-2 ezer forintba kerül egy üveg víz, a kényelmesebb szállások árairól nem is beszélve; nem tudom azt mondani, hogy tökéletes.

Ha nem tudunk meglenni éttermek és szolgáltatások nélkül:

White beach, Boracay (Fülöp-szigetek)

boracay-whitebeach-fulop-szigetek.JPG

dsc_0373.JPG

dsc_0103_1.JPG

dsc_0369.JPG

Mitől tökéletes?

 • A legfontosabb, hogy a nagyszámú turista ellenére is gyönyörű, a part és a víz egyaránt makulátlanul tisztán tartott.
 • Egyszerű az odajutás: a szigettől 10 percnyi hajóútra lévő Caticlan, illetve a másfél óra buszútra lévő Kalibo nemzetközi repülőtér is Boracay kiszolgálását segíti.
 • Hatalmas a szálláskínálat: az egészen egyszerű, 6-8 vendég között megosztott hálótermektől kezdve a luxusig minden kategóriában található szállás, bő választékban, a verseny miatt jó ár-érték arányt produkálva. Itt jegyezném meg, hogy interneten szállást keresve Boracay drágának tűnhet: az olcsó szállások jellemzően helyben elérhetők.
 • Minden van, amivel egy kiépített tengerpart szolgálhat: különböző nemzetek éttermei, bárok, élő zene, éjszakai élet, masszázs, vízi sportok, hajóbérlés, stb.

A legjobb az egészben, hogy a tengerpart hossza miatt könnyű olyan helyet találni, ahol kevesebb emberrel kell osztozkodni a parton, ha éppen arra vágyunk, persze sehol sem leszünk egyedül. Jellemzően a strand közepén (Station 2) koncentrálódik az emberek többsége, míg a strand két végén kevesebb ember száll meg. Az északi vége a strandnak (Station 1) drágább, itt jellemzően a magasabb kategóriás szállások találhatók, míg a strand déli vége (Station 3) olcsóbb, s jellemzően itt vannak a legkevesebben.

Figyelmeztetés: Minden év februárjában (ami egyébként a boracay-i főszezonba esik), általában úgy három hétre tengeri fű lepi el a víz közvetlen part menti sávját. Bár a drágább szállások előtt a strandot takarítják, ettől függetlenül a látvány lehangoló lehet a megszokott boracay-i állapotokhoz képest, így ekkor jobb a szigetet elkerülni.

dsc_1003.JPG

Ha a kiépítettségnél fontosabb, hogy miénk legyen az egész part:

Pasir Panjang, Kei-szigetek (Indonézia)

dsc_0464.JPG

dsc_0133.JPG

pasirpanjang-keikecil_1.JPG

pasirpanjang-kei-indonesia.JPG

Mitől tökéletes?

 • Több kilométer a legfinomabb és legfehérebb homokból, amit a világban találhatsz; úgy, hogy nem kell rajta tömeggel osztozkodni. Sőt, nemhogy tömeggel nem kell osztozkodni, de kis szerencsével a tiéd lesz az egész, a strand két végének közelében lévő falvakat, illetve a hétvégéket leszámítva, amikor is néhány városi család is leutazik ide a hétközi fáradalmakat kipihenni.
 • Csupán néhány szállás van a környéken, egymástól távol, ezek közül egy olyan van, ami minden szempontból remek (Coaster Cottages), úgyhogy már csak ez miatt sincs tömeg.
 • Az idejutás szintén egyszerű, bár kétségtelen, hogy a Kelet-Indonéziában található Kei-szigetek távol vannak mindentől, valószínűleg ezért nem került még fel a Délkelet-Ázsiában utazók térképére. A sziget repülővel (Ambon városából) és hajóval (elsősorban szintén Ambon városából) is elérhető.
 • Pasir Panjang legnagyobb vonzereje az üres, hosszú tengerpart, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem lehet itt mit csinálni. Ha úgy tartja kedvünk, hajót bérelhetünk a közeli szigetekre, vagy akár színes falvakon keresztül motorozva bejárhatjuk Kei Kecil szigetét, amin például egy friss vizű barlang is van, amiben akár úszni is lehet.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg egyéb tengerpartra rá lehetne még mondani, hogy tökéletes, viszont úgy gondolom, hogy a cikkben szereplő kettő senkinek sem okoz csalódást: ha európai színvonalú kényeztetésre vágysz, tiszta vízzel és fehér homokkal, megfizethető áron, akkor Boracay egy nyerő választás; míg az eldugottságot és a felfedezés örömét kedvelő olvasók nem fognak panaszkodni Pasir Panjang szépségére.

Van kedvenc tengerparti helyed? Oszd meg kommentben!

5 Comments

 1. zseketto 2017.02.23. at 11:18

  hugi bejarta es tetszett neki, ugyhogy eleg jo kornyek lehet 🙂

  A tengerifu mindenhol gond, ha eppen pusztul es az aramlasaok kipakoljak a partra…Foleg dagaly vegen eleg undorito a part…Ez minden partra igaz a vilagon.

  Tudom neked Phu Qouc keleti partjat is ajanlani, ott sincs senki. A vietnamiak epiteni se engednek oda senkit, persze ez valtozni fog, ahogy a kokomcsi beallitasukat elvesztik az elvtarsak es meghajlanak a penz alatt…Addig kell oda lejutni! Boracay igy a keprol sehol sincs szinekben es UW visibilityben…Annyi a nehezseg, hogy a nyugati parton lehet csak megszallni es az eljutas maceras.

  Dehat nem keves partszakasz van igy az emlekeimben, ahova nemi kaland utan jutottam el.

  Válasz
 2. sorbacsillag 2017.02.24. at 01:07

  Csepel a király

  Válasz
 3. W.L. 2017.03.06. at 17:03

  Par napja voltam ujra Dodolan, ha eljutsz oda, szerintem az is listas lesz. 😉

  Válasz
 4. vorosborisz 2017.03.07. at 15:56

  @W.L.: Legközelebb nem marad ki! Nagyon sajnáltam ezen az úton, hogy Morotai kimaradt, de csak úgy fért volna bele az ütemtervbe, ha valami mást hagyok ki helyette.. akkor meg azt bántam volna! 🙂 Mindegy, ami késik, nem múlik!

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük