A korábbi bejegyzésekkel ellentétben, e cikkben egy olyan helyről írok, ami rendkívül turistás, nehogy mindenki azt higgye, hogy csak olyan helyeken járok, ahol még a madár sem jár. A legtöbb kedvelt úti cél ugyanis jó okkal népszerű: a vietnami kisváros, Hoi An például világörökségi helyszín, amit hangulata miatt folyamatosan ellepnek a turisták, azonban ez semmit nem ront az élményen: Hoi An egy olyan hely, amit egy vietnami út során látni kell. Pont.

dsc_1461.JPG

Íme 5 ok, hogy miért ne hagyjuk ki Hoi An-t az útitervünkből:

1. Igazi vietnami hangulat, ahogy azt még utazás előtt elképzeljük

Elég csak ránézni a képekre, hogy lássuk miről is beszélek: hangulatos, francia időkből megmaradt, erkélyes épületek, virágzó fákkal teli utcák és szintén rendkívül hangulatos, éttermekkel és kávézókkal teli folyóparti sétány teszi Hoi An-t az egyik leghangulatosabb vietnami kisvárossá.

dsc_0026.JPG

A kambodzsai Angkorhoz hasonlítanám Hoi An-t abból a szempontból, hogy mindkettőnél hemzsegnek a turisták, ez viszont nem ront sokat az élmény minőségén: ahogy Angkor hatalmas területen szétszórt, nagyszerű állapotban fennmaradt ősi templomait is egyszer látni kell, úgy Hoi An hangulatos óvárosa is kiállta az idő próbáját, s megjeleníti mindazt, amit Vietnamról elképzelünk. UNESCO adatok szerint, több, mint 800 történelmi épület került jó állapotban megőrzésre, melyek közül 18 a turisták számára is látogatható.

2. Rengeteg látnivaló, kis helyen

A nagyszerű állapotban fennmaradt óváros a fő látnivaló Hoi An-ban, azon belül is múzeumok, különböző közösségek (főleg különböző kínai területekről érkező telepesek) gyülekezési termei, valamint történelmi lakóépületek szolgáltatják a látnivalót. Érdemes tudni, hogy ezek látogatásához belépőjegy kiváltása szükséges (a befolyt összeget az épületek megőrzésének finanszírozására fordítják), viszont az óváros maga ingyenesen látogatható. Technikailag a jegyek az óváros látogatására szólnak, a valóságban viszont csak az egyes épületek kapujában kérik: ha csak körbesétálnánk az óváros utcáin, esetleg vásárolnánk a szuvenír boltok kínálatából, netán az óvároson belül étkeznénk, akkor nincs szükség a belépőjegy kiváltására. Itt jegyezném meg, hogy a tömegek miatt (főleg a nagy létszámú turistacsoportok miatt) az egyes épületek zsúfoltak, ezért véleményem szerint nem nyújtanak akkora élményt, mint azokat kívülről, a hangulatos utcáról megcsodálva.

A látnivalók közé sorolnám az óváros tengerparti sétányát, ami főleg naplemente idején kínál csodálatos látványt.

dsc_1169.JPG

Az óváros viszont nem az egyetlen látnivaló Hoi An-ban, azon kívül is számos egyéb történelmi épület található a környéken, mint például ez a kínai templom:

dsc_1290.JPG

Kínai templom Hoi An-ban

dsc_1307.JPG

A templom udvara

3. Vietnami mércével szép tengerpart

     Sőt, kettő tengerpart is van a környéken, melyek akár biciklivel, akár robogóval könnyen és olcsón elérhetők. Az egyik, a városhoz közelebbi partszakasz neve Cua Dai, mely hagyományosan a legnépszerűbb tengerpart volt a Hoi An-ba érkező utazók körében, azonban sajnálatos módon 2014-ben a part nagy része elerodálódott. Sokak szerint a nem megfelelő folyószabályozás, a túlzott beépítés, a klímaváltozás, valamint az ennek következtében kialakuló kemény viharok a felelősek ezért. A partot ezért homokzsákokkal töltötték fel, ami kétségkívül ront a látványon, viszont a víz tiszta, fürdésre abszolút alkalmas.

dsc_1238.JPG

dsc_1235.JPG

Cua Dai

     A népszerűbb partszakasz An Bang, ami mintegy 6 kilométerre található Hoi An óvárosától. Itt a strand széles, és ami fontosabb, hogy hosszú, így könnyű elkerülni a tömegeket. Parkoló, éttermek, valamint nyugágyak igénybe vehetők.

dsc_1282.JPG

dsc_1269.JPG

dsc_1257.JPG

An Bang

     Személyes véleményem, hogy Vietnamba nem a tengerpart miatt érdemes menni (egész egyszerűen a többi országban szebb partok vannak), viszont ha már itt vagyunk, akkor a tengerpart jó kontraszt Hoi An óvárosához, és mivel egész évben folyamatosan meleg az idő, nagyszerű felfrissülést kínál a tenger.

4. Érdekes kirándulások 

Ha már keresztbe-kasul bejártuk az óvárost, és a tengerben is megmártóztunk a hőség miatt és még van 1-2 óránk, amit nem tudjuk, hogy hogyan töltsünk el, akkor érdemes kipróbálni a tengerparti sétányon, hajósok tömegei által kínált hajós kirándulást, mely az óváros fényképezése mellett a másik legnépszerűbb elfoglaltság Hoi An-ban. Választhatunk kisebb, kézzel evezős hajó, és nagyobb, motoros megoldás között. Az egy órás program ára mintegy 100.000 dong/fő (1300 forint), ha ügyesen alkudunk, ami, mint Vietnamban szinte mindenhol, kötelező.

dsc_1008.JPG

dsc_1144.JPG

Választhatunk nagyobb (fenti kép), vagy kisebb (lenti kép) hajó közül.

     A hajókirándulás mellett sokak számára érdekes lehet a Cam Kim szigeti biciklis vagy robogós kirándulás. Cam Kim egy Hoi An közvetlen közelében található folyami sziget, melyen akár bérelt biciklivel egyénileg, akár robogós szervezett programhoz csatlakozva beleláthatunk a helyiek életébe. A szigeten van néhány kisebb település, néhány egyszerű bolttal és éteremmel, ráadásul a sziget nem túl nagy, így egyénileg is egyszerű körbejárni.

dsc_1448.JPG

Cam Kim szigeti tájkép

dsc_1404.JPG

5. Hoi An híres gasztro-turisztikai célpont

     Bárhol keresünk Hoi An-nal kapcsolatos információt, szinte kivétel nélkül minden oldalon találhatunk étterem- és ételajánlásokat, hiszen többek között Hoi An a gasztro-kultúráról is híres. Többek között itt található az ország legjobbjának tartott szendvicse (Banh mi Phuong), amiről már itt is beszámoltam, de vannak olyan helyi ételek is (pl. Cao Lao), amik máshol nem találhatók.

dsc_0087_1.JPG

Banh Beo, hoi an-i specialitás

     A legjobb az egészben, hogy nem kell drága étterembe menni ahhoz, hogy jót együnk Hoi An-ban: utcán, piacon, egyszerű éttermekben is kiváló minőségben étkezhetünk. Már csak azért sem kell drága étteremben költeni a pénzünk, mert nem tudok hangulatosabb helyet elképzelni utcai étkezésre, mint Hoi An óvárosa. Kétségkívül az egyik leghangulatosabb hely, ahol valaha jártam, mindenkinek ajánlom, hogy ha Vietnamban jár, ne hagyja ki Hoi An-t az útitervéből!

4 Comments

 1. W.L. 2017.01.17. at 09:21

  Az en emlekeimben Hoi An egy szornyu turistacsapdakent maradt meg, ahol a foutca regi epuleteit egy irdatlan bovlibazarra alakitottak at… En is tudok ertekelni turistas helyeket is, pl Angkort, de Hoi An csak a felejtheto listamra kerult fel. De maga az, hogy annyi turista hemzseg ott jelzi, hogy sokaknak valoban nagyon tetszik.
  Nekem pl Hanoi “ovarosa” jobban tetszett, elobb, “igazibb” hangulata miatt. Vietnamban szamomra a turistas de jo helyek egyik peldaja Sapa volt.

  Válasz
 2. vorosborisz 2017.01.18. at 13:17

  @W.L.: Sapa-ban még nem jártam, viszont Hanoi nekem is nagyon bejön. Nekem Hoi An is nagyon tetszett, bár tény, hogy a belépős látnivalók szerintem nem érik meg a pénzt, rengeteg ember zsúfolódik össze, és nem nagyon lehet mit látni. Viszont sétálgatni, biciklivel bejárni a környéket, enni ezt-azt és figyelni a tömeget szerintem nagyon hangulatos. A strand is meglepően szép.

  Válasz
 3. W.L. 2017.01.18. at 18:52

  @vorosborisz:
  Jesszusom, azt a homokzsakos strandot te szepnek latod???
  Pedig jartal mar valoban szep strandokon is! 🙂
  Meg mostanaban is figsz latni szerintem joparat. 😉

  Válasz
 4. vorosborisz 2017.01.19. at 10:03

  @W.L.: Konkrétan An Bang-ra gondoltam, vietnami mércével (!) nem rossz. De tényleg, Vietnamban annyi minden van, hogy tengerpartra tényleg felesleges menni.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük