Japán technológiai fejlettsége messzeföldön híres, némely találmány rendkívül praktikus, némelyik pedig az európai ember számára furcsa és első pillantásra kifejezetten értelmezhetetlen, de egy biztos: Japánban utazva egy sor érdekességgel találkozhatunk! Íme 5 zseniális találmány Japánból, amelyekről úgy vélem, világszerte népszerűek lehetnének!

dsc_0108.JPG

1. Pénzváltó-, ételrendelő- és egyéb automaták

Az nem titok, hogy Japán automatizált ország – bár azt is megjegyezném, hogy engem meglepett a csak készpénzt elfogadó üzletek igen magas száma (e tekintetben Kína Japán előtt jár), s valóban, rengeteg praktikus automatával lehet az országban találkozni. Az egyik legnagyszerűbb ezek közül a pénzváltó automata, amely néhány másodperc alatt képes felismerni a behelyezett pénz valutáját és összegét, majd egy gombnyomás után kiadja az érte járó japán jent. Az árfolyam nem rosszabb, mint a bankban, a tranzakció gyors, nem kell sorbanállni és nyitvatartási időhöz sem kell igazodni. Ennek használatát minden országban bevezethetnék!

dsc_0448_1.JPG

Az automaták általi pénzfelismerés gyorsaságát igen magas szintre fejlesztették Japánban, láttam olyan automatát egy szupermarketben, ahol egy elég nagy nyílásba lehetett akár egy maréknyi érmét egyszerre bedobni, majd néhány másodperc múlva a képernyőn megjelent a bedobott összeg. Le is esett az állam.

Megjegyezném továbbá, hogy egy sor, az élet egyéb területeit érintő automatával is lehet Japánban találkozni, a klasszikus italautomatákon túl az olcsóbbnak számító éttermekben (például ramen-éttermekben) bevett szokás, hogy az általunk elfogyasztani kívánt fogást is egy automatán kell kiválasztani és kifizetni, ezáltal megkerülve a verbális kommunikációt – ami japán nyelvtudás hiányában nagyon jól jön.

2. Szupermarket-modell

Én is nemrég tudtam csak meg, hogy a Japánban megtalálható legnagyobb szupermarketláncok (7/11, Family Mart és Lawson) mind japán kézben vannak, bár manapság már több egyéb – főleg, de nem kizárólag ázsiai – országban is megtalálhatók. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy a Japánban megtalálható szupermarketek kvázi az éttermek olcsó alternatívájaként működnek. Ami Japánban kvázi kuriózum (legalábbis Európához képest mindenképp), hogy óriási a választék előre csomagolt készételekből, amiket a személyzet fizetés után igény esetén meg is melegít a kihelyezett mikrohullámú sütőkben, hogy aztán helyben el is tudja a vendég azt fogyasztani.

dsc_0283_1.JPG

Többek között például Kínában és Tajvanon is bevett szokás szupermarketben étkezni, viszont sokkal szűkebb körben, hiszen ezekben hatalmas a választék olcsó éttermekből is, így az emberek nincsenek feltétlenül a szupermarket ételeire „rászorulva”, ha olcsón szeretnének jóllakni. Japánban azért más a helyzet, az olcsóbb éttermekben is legalább 5-600 jen – 1250-1500 forint –  egy fogás, de az átlag inkább 1000 jen – 2500 forint – és e felett alakul (ami ez alatt található, azzal jellemzően nem lehet jóllakni). A szupermarketekben ehhez képest a legdrágább ételek kerülnek 5-600 japán jenbe.

img_3308.JPG

A lényeg, hogy Japánban választékosan és nem utolsó sorban olcsón lehet ezekben étkezni, ami nagyon jól jött egy-egy drágább étterem után, hogy a költségvetést egyensúlyba hozzam.

3. Sör ízű szódavíz (és egyéb fura italok)

Korábban olvastam, hogy vannak olyan például chips ízek, amiket csak Japánban dobnak piacra – ennek konkrétan nem jártam utána, ugyanis nem vagyok ezek rajongója, viszont az üditőitalok is igazán különleges ízekkel köszöntek rám a polcokról, s ezekből meg is kóstoltam néhányat. Az egyik legfurább élmény a sör ízű szódavízhez kötődik, ami nekem nagyon bejött. Sokkal jobb, mint az alkoholmentes sör. Én nagy sörrajongó vagyok, s ez a termék azért is tetszett igazán, mert nélkülözi az olcsó sör kesernyés utóízét. Természetesen alkoholmentes, bárki fogyaszthatja. Több márkát is láttam, úgyhogy ha Japánban jársz, próbáld ki!

img_3295.JPG

Említést érdemel még az átlátszó kóla, valamint a joghurtízű Fanta is, ami sokkal kevésbé gejl, mint ahogy az az üveg alapján várható. És hogy ne csak „bizarr” ízekről számoljak be, megemlíteném, hogy Japánban számomra az egyik legfinomabb üdítőital a barack ízesítésű ásványvíz – a japán barack világhírű, s ennek íze a palackozott vízen is sokat dob!

dsc_0289.JPG

dsc_0288.JPG

 4. Furcsa, de működő ételkombinációk

Kínában is esznek mindent mindennel (lásd korábbi képemet például az áfonyás pizzáról), viszont ha téged már az ananász is „kiborít” a pizzán, akkor se aggódj! Láttam néhány fura kombinációt Japánban, a kíváncsiság miatt meg is kóstoltam néhányat, s azt kell, hogy mondjam, a furának tűnő ízkombinációk tényleg működnek! Az áfonyás pizzával kapcsolatban nem vagyok ennyire magabiztos, de Japánban olyat nem is láttam, úgyhogy most tekintsünk el ettől.

Az egyik legnagyobb meglepetést számomra a 7/11 nevű szupermarketben vásárolt „gyümölcs-szendvics” (lásd első kép) jelentette, ami amennyire egyszerű (kivi, barack és egyéb gyümölcsszeletek tejszínhabbal két toast-kenyér szelet között), annyira nagyszerű. Azt hittem fura lesz ezt toast kenyérrel enni, de nem, a kenyér ízét teljesen elnyomja a gyümölcsök íze!

Nekem furcsa volt a savanyított szilvával töltött onigiri is (ez egy szárított „algalappal” körbevett rizs-szendvics, valamilyen töltelékkel; a klasszikus verzió általában valamilyen halat tartalmaz), de az alga és a rizs íze mellé nagyon passzolt a savanyú szilva. Tudom, ez így leírva talán nem túl meggyőző, de ha Japánban jársz, próbáld ki és győződj meg róla magad! Az onigiri tökéletes reggelire, 100-150 jen (250 – 375 forint) között alakul – tölteléktől függően, úgyhogy a pénztárcánk is szeretni fogja!

dsc_0280.JPG

Ez mondjuk egy tonhalas-majonézes, de hidd el, van szilvás is! 

dsc_0281.JPG

Megemlíteném továbbá a szaké-jégkrémet (a szaké ugyebár a japán, rizsből készített alkohol), bár ez lehet, hogy inkább csak marketingfogás, az íze ugyanis inkább hasonlított a vaníliára. Mégis, Japánban nem hiszem, hogy ilyen módon vernék át az embereket. Ha nyitott szemmel járunk, rengeteg, az európai ízlés számára furcsa étellel találkozhatunk Japánban (kreatív japán ételekről itt már írtam), azokat képtelenség egy ilyen listán tételesen felsorolni.

5. Fűthető (és rengeteg egyéb funckióval is bíró) toalett

Tudom, ez nem mindenki számára újdonság, hiszen akár otthon is beszerezhető egy ilyen többfunkciós készülék, mégis, Japánban mindenhol – de szó szerint mindenhol, még a nyilvános illemhelyeken is hipermodern vécék várják az oda betévedt illetőt. A fűthető vécéülőke csak a jéghegy csúcsa (érdekesség, hogy ez még a téli hőségben is jól esett, mégpedig azért, mert Japánban is hajlamosak túl hidegre hűteni a helységeket a légkondicionálókkal), az én kedvenc funkcióm például a beépített zenelejátszó. Őszinte leszek, nem mertem minden gombot kipróbálni, némelyik ábra túl ijesztőnek tűnt. Neked volt már szerencséd ilyen toaletthez?

img_3285.JPG

img_3326.JPG

Japán még nyolc, Kínában eltöltött év után is rengeteg meglepetéssel szolgált, tényleg hihetetlen ez az ország.

Te próbáltál már valamit a fenti listáról? Netán láttál valami mást, ami a listára felférhetne? Oszd meg kommentben!

5 Comments

 1. protézisesh 2018.07.29. at 10:37

  A meleg vécéülőke annak a jele, hogy valaki épp most szállt le róla. Viszolyogtató…

  Válasz
 2. Mad Mind 2018.07.29. at 12:44

  @protézisesh:
  Hülyeségnek gondoltam én is, míg nem kellet rohannom -2 fokban egy Kavagucsikói kültéri nyilvános WC-be. Ott a fűtött ülőke egy óriási megkönnyebbülés volt. 🙂

  Válasz
 3. Void Bunkoid 2018.07.30. at 21:56

  Az ilyen multifunkciós szuperbudi igazából pl nekem nem okozna semmiféle extra komfortérzetet. Tudom, sokan olvasgatnak, meg fészbukoznak, meg mittomén, ESZNEK (igen, ilyen is van) a fajanszon ücsörögve, de én ritkán töltök rajta 30 másodpercnél többet. A “nagydolog” esetében sem. Ráülök, vetem a torpedót, töröl, lehúz, szevasz. Semmi szükség gombnyomkorászásra, elfecsérelt idő 🙂

  Válasz
 4. bati67 2018.07.30. at 23:04

  @Void Bunkoid: “Semmi szükség gombnyomkorászásra, elfecsérelt idő :)”

  Főleg, ha véletlenül megnyomod a tampon cserélő gombot. Áúúúú!!!! 🙁

  Válasz
 5. czerka 2018.08.22. at 03:43

  @Void Bunkoid: a torpedóvetés után törlés után, lehúzás előtt be lehet iktatni egy alvazmosást is. Erre jó a japán WC-ülőke. Nem az ülőkefűtés a legnagyobb fícsör benne, hanem a bidé funkció. Kötelezővé tenném mindenhol. Ha nem is az ilyen drága japán ülőkét, de legalább egy seggzuhanyt.

  A posztoló következetesen szupermarketnek írja a 711-t és Family Mart-ot. Nem szupermarketek! Hanem convenience store-ok. Csekk befizetéstől kezdve mikrózott ételekig bármi van, sarokban bankautomata, WC. Nagyon hasznosak, minden sarkon van belőlük és életmentők lehetnek. Az a jó bennük, higy egységes áron kínálnak mindent, tehát egy draga turistaattrakció környékén se tornásszák fel az árakat. Nem a magyarországi, túlárazott, non-stop kisbolt lehúzós modellje ez.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük