Laosz – kis mérete ellenére – mind kulturálisan, mind földrajzilag igen változatos és elbűvölő ország: a 49 különböző nemzetiség 86 nyelvet beszél; s az északi-hegyvidéket délen síkságok és fennsíkok váltják fel, melyek megszámlálhatatlan barlangot, vízesést és kávéültetvényt rejtenek – dél-Laosz maga a Paradicsom az aktív időtöltés szerelmeseinek. E bejegyzésben összeszegyűjtöttem dél-Laosz legígéretesebb helyeit, hogy egyszerűbb legyen a tervezés e különleges, mégis sokak által hanyagolt területre!

thakek_the_loop_laos_pakse_1.jpg

Kép forrása

Az előző részben, észak-Laosz általam legjobbnak tartott helyeit részletező írásomban északról déli irányba haladva listáztam az érdekes látnivalókat, s e logika mentén folytatom a sort most is. Mielőtt azonban rátérnék dél-Laosz legjobb helyeire, nagyvonalakban bemutatnám azokat a tudnivalókat, amelyekkel érdemes tisztában lenni ahhoz, ha komolyan foglalkoztat minket a laoszi utazás gondolata.

Először is, a távolságok és főleg az azok megtételére szükséges idők felmérésekor ne az Európában megszokott normák szerint gondolkozzunk: Laoszban 100 kilométer megtétele közel sem olyan gyors, sőt, mint egy európai autópályán – amik Laoszban nincsenek is. Időszűkében nekem volt már „szerencsém” a kambodzsai határnál fekvő Si Phan Donból a fővárosba, Vientianeba buszozni, s az út közel 16 órát vett igénybe – egy átszállással, ágyakkal felszerelt buszon, de az utazás természetesen így is fárasztó. A lényeg, hogy ne becsüljük alá a távolságokat.

busz_laosz_bus_travel.JPG

Érdekesség: A Google 10 óra 23 percre kalkulálja a Pakse – Vientiane 670 kilométeres távot, ami megfelel a valóságnak, sőt, az út akár hosszabb is lehet. A legjobb, ha több megállót is beiktatunk út közben.

Ha a legtöbb hátizsákos utazótól eltérően korlátozottak az időbeli lehetőségeink (tegyük fel, hogy 1-2 hét áll a rendelkezésünkre) és nem szeretnénk repülni – mondjuk a költségek miatt; akkor fontos észben tartani, hogy nem megoldható észak és dél kombinálása úgy, hogy az utazás ne legyen fárasztó és sok érdekes helyre el is jussunk. Természetesen repülőutakat beiktatva egyszerűbb a dolgunk, ez viszont nem lesz olcsó, főleg, ha több helyre is el szeretnénk jutni.

Laoszban 14 repülőtér található, s ezek közül 9 fogad kereskedelmi repülőjáratokat, melyek listáját itt tudod megnézni. Négy nemzetközi repülőtér van az országban, s természetesen ezek a legforgalmasabbak is egyben:

Wattay nemzetközi repülőtér (Vientiane), Luang Prabang nemzetközi repülőtér, Savannakhet nemzetközi repülőtér és Pakse nemzetközi repülőtér.

Laosz a következő országokkal van légi összeköttetésben: Thaiföld, Vietnam, Kambodzsa, Malajzia,  Kína és Dél-Korea; az alábbi légitársaságok által: Lao Airlines, Air Asia, Bangkok Airways, Thai Airways, China Eastern Airlines, Jin Air, Vietnam Airlines.

A buszos utazás Laoszban (és a környező országokból Laoszba!) kifejezetten egyszerű és olcsó,

viszont még egyszer hangsúlyozom, hogy időigényes és ezért fárasztó, de összességében én csak ajánlani tudom. Nem csak azért, mert ez fér bele a hátizsákos költségvetés kereteibe, hanem azért is, mert az országban mindent átható nyugodt hangulat – ami az ország egyik fő erénye is egyben – lassan utazva tapasztalható meg igazán, s kétségtelen, hogy ez hatalmas extrát nyújt az élmények terén. Remek érzés a helyi emberek vendégszeretét testközelből megélni, s ehhez is nagyon jó például a buszos utazás. Viszont ez miatt vagy több időt érdemes Laoszra szánni (3-4 hét tökéletes lehet), vagy pedig érdemes egy régiót kiválasztani és időnkben arra fókuszálni, hogy utunk ne legyen rohanás és az országot ne csak a busz ablakából lássuk.

     Luang Prabang hírneve miatt dél-Laoszba arányaiban jóval kevesebb utazó látogat, mint északra. Ha dél mellett döntünk, akkor

én az alábbi helyek felkeresését ajánlom:

Vientiane

     Vientianet, az ország fővárosát elsősorban terjedelmi okokból hagytam ki az előző listából, hiszen földrajzilag inkább észak, mint dél; ugyanakkor az is elmondható, hogy közlekedési csomópont funkciója miatt remek kiindulópont akkor is, ha az ország déli részét célozzuk meg utunk során. Mivel a thai határon fekszik – és az utazók többsége Thaiföld felől érkezik, mind szárazföldön, mind levegőben – sokan ejtik útba, viszont kevesen néznek itt szét, a legtöbben csupán a továbbutazáshoz szükséges időt töltik csak a laoszi fővárosban.

vientiane_laosz.jpg

Vientiane alighanem Délkelet-Ázsia „legnyugodtabb”, óriási tömegektől és forgalomtól mentes fővárosa – bár e tekintetben a brunei Bandar Seri Begawan és úgy sejtem, hogy a kelet-timori Dili sem egy „őrültek háza”, az egész országra jellemző kedvesség és laza hangulat Vientianeban is megtalálható. Főváros lévén ugyanakkor, már csak a méretek miatt is, látnivaló akad bőven: kulturális és vallási építmények tucatjai (a legimpozánsabbak közé a következők tartoznak: That Luang – azaz „Nagy Sztúpa”; Wat Ho Phra Keo, Wat Si Saket és Wat Si Muang buddhista templomok – de ezeken túl egy egész parkot is szenteltek több, mint 200 vallási jellegű szobor kiállításának (Buddha Park (Xieng Khuan)); a nemzeti múzeum is érdekes adalék lehet az ország történelmének és kultúrájának megértéséhez; de a rengeteg francia gyarmati épület miatt gyakorlatilag bárhol tehetünk egy sétát a városban.

Alighanem a város legkülönlegesebb éléményét kínálja a beszédes nevű segélyszervezet, a Cooperative Orthotic and Prosthetic Enterprise „munkaállomása”,

röviden COPE, amely angol szó magyarul megbírkózást jelent valami problémával; s amely a fizikai fogyatékossággal élő laoszi emberek számára nyújt nélkülözhetetlen gyógykezelési és rehabilitációs programokat – szerte az országban. A vietnami háború Laoszra is hatással volt, sajnos a mai napig előfordulnak itt-ott elszórt, régi bombáktól és aknáktól származó sérülések. A COPE központba látogatók az ily módon érintett, nehéz sorsú emberek életébe nyerhetnek bepillantást, sőt, akár a végtag-protézisek gyártási folyamata is megtekinthető. Talán nem a legvidámabb program, de figyelemreméltó ez és az ehhez hasonló szervezetek munkája, érdemes benézni, ha a városban járunk.

A háború szörnyű hatásainak ilyen jellegű tapasztalása felkavaró lehet, így ha ezek után némi kikapcsolódásra vágynánk, akkor érdemes lehet a forgalmas éjszakai piacot a Mekong-folyó sétányán (Vientiane Night Market), vagy valamelyik hangulatos Mekong-parti szórakozóhelyet felkeresni, melyek közül a Bor Pen Nyang nevű étterem és bár az egyik legnépszerűbb, negyedik emeleti elhelyezkedésének köszönhetően nagyszerű rálátást bizotsítva a folyóra és a környékre.

Vientiane ugyan kisváros hangulatát idézi, de ez nem jelenti azt, hogy unatkoznunk kéne itt tartózkodásunk alatt!

Thakek (Thakhèk, esetleg Tha Khaek)

Khammouane tartomány (melynek központja a Vientianetól mintegy hat órányi útra található Thakek város) az északi esőerdők mellett az ország másik legjobb terepe, ha láblógatás helyett aktívan, a környéket minél jobban felfedezve szeretnénk az időnket eltölteni. A régió látnivalói (barlangok és föld alatti folyók, vízesések, mészkőhegyek, falvak és természetvédelmi területek) ugyanis szétszórtan helyezkednek el, ezért a legjobb, ha saját motorral tudunk körbejárni.

thakek_laosz_laos_pakse_backpacking.jpg

Kép forrása

Van egy helyi körökben híres útvonal (az úgynevezett The Loop – kanyar vagy kör), egy körút Thakek városából indulva és oda érkezve, amely több, mint 450 kilométer hosszú, s több, mint 30 érdekes helyet érint.

A leghíresebb látnivaló ezen az úton és egyben egész dél-Laosz fénypontja a Kong Lor nevű barlang.

A barlangban néhol koromsötét, néhol megvilágított hét kilométeres csónakút kötelező program, ha erre járunk – sokak szerint az egész ország legnagyszerűbb, bár kicsit azért ijesztő élménye. A többi látnivaló közül még a Xe Bang Fai barlang tűnik igazán érdekesnek és szemet gyönyörködtetőnek, de a közelben található Hin Nam No természetvédelmi terület különleges állavilága miatt lehet igen ígéretes – szarvascsőrű madarak (angolul „hornbill”, a madarászoktól elnézést kérek, ha ennek magyar neve valami más), sőt tigrisek lakóhelye, bár ez utóbbik megfigyelése természetesen nem egyszerű. Ha ez nem lenne elég, „szerencsénk” lehet a világ egyik legnagyobb pókjához is.

xe_bang_fai_laos_laosz_khammouane_travel.jpg

Kép forrása

Sok hardcore utazó az egész kört végigmotorozza, ha nekünk ezt valamiért nem áll módunkban kivitelezni, akkor is legalább a Kong Lor barlanghoz érdemes transzfert szervezni, mondjuk Thakek városából.

Bolaven-fennsík (Bolaven Plateau)

     A Bolaven-fennsík, az ország „kávéközpontja” szintén egy érdekes megálló lehet a kambodzsai határ és Vientiane között – csak, hogy a már fent említett saját példámnál maradjak. A termékeny talaj és a megfelelő időjárás (a fennsík 1000-1300 méteres tengerszint feletti magasságon található) megfelelő körülményeket biztosítanak kávétermesztéshez. A laoszi kávé például a szomszédos vietnami társához képest kevésbé ismert, de ide nem is feltétlenül csak az ital miatt érdemes jönni: az északon található Gibbon experience természetvédelmi projekthez hasonlóan az itteni kávétermesztés is közösségi formában, tehát a helyi közösséget segítve zajlik. A Paksongban található Jhai Coffee House nem pusztán egy szimpla kávézó: a kávészemeket kizárólag helyi gazdálkodóktól szerzi be, akiknek speciális kávékészítési gyakorlatokat is oktat; s bevételét a helyi iskolák friss ivóvízellátására fordítja.

jhai_coffee_laosz_bolaven.jpg

Kép forrása

Ráadásul a közelben található a gyönyörű Nam Tok Katamtok vízesés is, ami önmagában elég indok lehet, hogy Thakekhez hasonlóan itt is motorra pattanjunk és felfedezzük a környéket. Pontos statisztikát nem ismerek a dél-laoszi vízesések számát illetően, de a Bolaven-fennsíkon találhatók például a Tad Lo, Tad Yuang és Tad Fane nevűek is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A legszebb laoszi vízesésekről listát ezen a linken találhatsz, angol nyelven – jó részük a Bolaven-fennsíkon található! Két-három nap ide tökéletes lehet, ha szeretnénk mindent jól megnézni, javasolt útirányokat és egyéb érdekes megállókat ezen a linken találhatsz, szintén angol nyelven.

tad_fane_vizeses_bolaven_plateau_laosz.jpg

Kép forrása

Tipp: A Bolvan-fennsíktól keletre található Attapeu település és környéke tökéletes úti cél lehet, ha szeretnénk még jobban letérni a „térképről”, legalábbis ami a mások által már kitaposott útvonalat illeti. Korábban a laoszi turizmus „sötét lovaként” sok fejlesztés ment végbe a környéken, a nagy érdeklődés azonban elmaradt: például repülőtér is nyílt, ez viszont érdeklődés hiányában jelenleg már nem üzemel – legalábbis nem kereskedelmi célokra. „Természetesen” itt is találhatók vízesések, remek túralehetőségekkel kecsegtet a Dong Ampham erdő, melyben az egykori Ho Chi Minh-háborús útvonal egy része is található, de például egy vulkanikus tó és etnikai kisebbségek is vannak a környéken.

Champasak

     A Pakséhoz közeli Champasak környékén alighanem az Angkor és a Khmer birodalom előtti időkből fennmaradt, UNESCO által védett romkomplexum, a What Phu a legnagyobb attrakció. Angkor romjaihoz hasonló templomegyüttes, persze szerényebb kivitelben, ami egyben azt is jelenti, hogy az élmények terén „nem nyújt sok extrát” abban az esetben, ha már volt szerencsénk a kambodzsai Angkorhoz, ugyanakkor Pakséhoz és az alább még bemutatott Si Phan Donhoz való közelsége miatt is érdemes lehet itt megállni körbenézni.

wat-phou-is-regarded-as-a-temple-on-the-mountain-in-champasak-laos.jpg

Kép forrása

Si Phan Don (Négyezer sziget)

     Ha Laosz déli részét Vientiane felől fedezzük fel, akkor az út végére alighanem mindenkinek jól esik egy kis pihenés, amire nem is tudnék jobb helyet elképzelni, mint a hátizsákos utazók laoszi Paradicsomát, Si Phan Dont. A Laosz és Kambodzsa határán, tehát Laosz legdélebbi pontján található Si Phan Don – ami szó szerint négyezer szigetet jelent – találóan az itt, a Mekong-folyón található több tucatnyi kisebb-sziget gyűjtőneve. Az infrastruktúra központja Don Det szigete, amelyen az olcsó bungalókat talán csak a reggae-bárok száma múlja felül.

laosz2_1.jpg

     Az édes semmittevésen kívül azért itt is tudunk mit csinálni: dél-Laosz lévén természetesen itt is kell, hogy legyen vízesés – van is, nem is akármilyen: a Khone Phapheng alighanem az egész ország legszélesebbje; valamint a Mekong-folyó itteni szakaszán a kihalás szélén álló Irrawaddy delfin egy kisebb kolóniája is megfigyelhető (persze megpillantásuk nem garantált és általában csak egy-egy pillanatra bukannak fel a víz felszínének közelében). Továbbá nagyszerű kerékpáros kirándulások tehetők a szomszédos szigetekre, már ha rá tudjuk venni magunkat, hogy kiszálljunk a függőágyból.

laosz3_1.jpg

Si Phan Donról korábban már itt és itt is írtam.

A fentiekben bemutatott helyek a térképen:

laos_terkep2.jpg

Ha tetszett ez az írás és kedvet kaptál az utazáshoz, akkor nézz rá a blog Facebook-oldalára is, ahol sok egyéb érdekességet is találhatsz, nem csak Laoszról! 

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük