Tengerből kiemelkedő magas hegyvonulatok, türkizkék tenger és pálmafák. Sokaknak talán a híres Bora Bora, vagy csak úgy általában Francia Polinéza jut az eszébe a fent leírt tájat elképzelve. Elhiszed, ha azt mondom, hogy Indonéziában is találhatsz hasonló adottságú szigeteket?

dsc_1235_1.JPG

Na jó, az Indonéziában található Seram szigetén nincsenek ötcsillagos hotelláncok (bár megjegyzem, hogy a kevés Malukuban található resort közül az egyik pont Seramon található!) és az Indonézia egészére jellemző egyszerű körülmények (értsd: „rendezetlennek tűnő” települések, szegénység) miatt persze a hangulat is teljesen más, mint az elnyugatiasodott polinéz szigetországokban. Az alacsonyabb árakról már nem is beszélve. Régi álmom egyszer eljutni Óceániába, de a távolságok és főleg az ottani magas repülőtéri illetékeknek köszönhető drága repülőjegyárak miatt eddig még nem kerítettem sort e térségre. Egy-egy repülőjegyet azért már megengedhettem volna magamnak az évek során, viszont egy akár csak 1-2 hetes óceániai út költségén is egy teljes hónapot ki lehet húzni akár Indonéziában, akár Délkelet-Ázsia más részein és én eddig mindig az utóbbi mellett döntöttem, s nem is bántam ezt meg. Már csak azért is, mert gyönyörű – akár Óceániára hajazó – helyek Ázsiában is akadnak, például az Indonéziához tartozó Pápua is kulturálisan sokkal inkább Melanézia, mint Ázsia. Tájképileg azonban, az általam eddig megjárt helyek közül Seram szigete áll a legközelebb ahhoz, ahogyan én az óceiániai szigetvilágot elképzelem.

dsc_1374.JPG

Hol van Seram? És hol készültek az itt mellékelt fényképek?

Indonézül Pulau Seram, azaz Seram szigete Közép-Malukuban, a régió közlekedési csomópontjának tekinthető Ambon sziget közvetlen közelében található, mintegy másfél órás hajóútra attól. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a szigeten nincs repülőtér, ugyanis tudtommal mind a sziget déli részén (a fő településnek számító Masohi közelében), mind a sziget népszerű északi részén (Wahai település közelében) van egy-egy, ide azonban az egyik legmegbízhatatlanabb indonéz légitársaság, a Merpati szokott (volt?) repülni, amire egyrészt nehéz is jegyet kapni (olcsó, ezért hamar elfogynak), másrészt a járattörlések is igen gyakoriak; így a legmegbízhatóbb módja az utazásnak a hajóút Ambonról. Egyébként időben nem lehet sokkal nagyobb a különbség e két választás között, figyelembe véve a repülőtéren való becsekkolás, várakozás és az Indonéziában mindennapos járatkésések frusztráló folyamatát. Megjegyzendő viszont, hogy a Seramra tartó hajók nem Ambon városából (amely Ambon sziget legnagyobb települése, s a sziget déli, középső részén fekszik) indulnak, hanem a sziget keleti oldalán lévő Tulehu vagy Liang településekről.

seram_terkep.jpg

Ha megnézed a térképen, akkor láthatod, hogy Seram hatalmas. A sziget méretéhez képest ugyanakkor érdekesség – még annak tudatában is, hogy Maluku egészét szinte elkerülik a turisták -, hogy

mindössze egyetlen hely van a szigeten, ami turistásnak mondható – persze malukui, nem pedig thaiföldi mércével szemlélve.

Ez a hely pedig nem más, mint a sziget északi része Sawai falu körül, amelynek kvázi közvetlen közelében található a belföldi turisták körében népszerű Ora Beach Resort – a tehetősebb indonéz szerelmespárok és friss házasok egyik nagy kedvence. A bejegyzésben szereplő képek mind Sawai körül készültek, a falu előtt található kisebb szigeteken, illetve a népszerű resort területén – ami látogatható ottéjszakázás nélkül is (25 ezer rúpiás, azaz 460 forintos „belépőjegyért” cserébe).

dsc_1362_1.JPG

Ne becsüljük alá Seram méreteit – Ambon városából reggel 9 óra előtt útnak indulva csupán délután 4 óra körül értünk Sawai faluba, az út tehát jó 7 órát vesz igénybe! Ebből 5 óra autózás, 2 óra komp. Az ár alku tárgya, én 400 ezer rúpiát (úgy 7 ezer forintot) fizettem, másokkal megosztott taxiban.

dsc_0962_1.JPG

Itt jegyezném meg, hogy Seram közel fekszik a manapság igen felkapott Raja Ampat talán legfestőibb szigetcsoportjához, a gyönyörű Misoolhoz, ahol csak most kezd fellendülni a turizmus. Egyelőre jóval kevesebben látogatják, mint az északi, felkapottabb szigeteket (mint például Kri és Gam szigeteit), viszont ez biztosan változni fog a jövőben – Raja Ampat talán legfotogénebb szegletéről van szó (Wayag mellett!), ami nagy szó a többi, szintén gyönyörű sziget ismeretében! Seram szigete tehát egy remek kiindulópont lehet, ha Malukuból a Pápua tartományhoz tartozó Raja Ampatra is tervezünk ellátogatni – így ugyanis megspórolunk egy repülőutat.

dsc_1221.JPG

Seram – Misool viszonylatában heti egy hajó közlekedik, a sziget keleti oldalán található Bula városából (ez mintegy 5 órányi autóútra fekszik Sawaitól) ,ottjártamkor szerdán éjjelre volt ütemezve, de ez gyakorlatilag hónapról-hónapra változhat. Az út mintegy négy és fél-öt óra (kényelmes, nagy méretű hajó, sok férőhellyel, akár kabinnal), a hajójegy ára 150 ezer rúpia (2700 forint).

Milyen körülményekre lehet számítani – egyszerű-e az utazás?  

A hatalmas távolságok és a repülés reális lehetőségének hiánya miatt az utazás rendkívül időigényes, viszont kétlem, hogy lenne olyan, aki ne feledné a nehézségeket miután lepakolt a falu legnépszerűbb szálláshelyén.

dsc_1020_1.JPG

 Sawai annyira népszerű lett az évek folyamán, hogy a korábbi években csupán néhány szobával rendelkező vendégháza mára több tucat (!) szobával bővült ki, ráadásul vetélytársa is akadt a közelmúltban. Természetesen ismét hangsúlyoznám, hogy ez azért még mindig nem Thaiföld, ahol egymást érik a bungalók és vendégházak, de tény, hogy ottjártamkor 8 másik külföldivel „osztozkodtam” a szálláshelyen, ami igen nagy számnak mondható Malukuban – talán Banda kivételével. Ja, és azt mondtam már, hogy a szobák vízre helyezett cölöpökre épültek?

dsc_0998.JPG

Raja Ampat közelsége, na meg talán a resort hatása ugyanakkor a szállásárakon is meglátszik. Nem csak a férőhelyek száma nőtt, hanem az ár is emelkedett: korábban 250 ezer rúpia (4500 forint) volt az ár egy főre, háromszori étkezéssel (valamint teával, kávéval és ivóvízzel), manapság ez az ár már 300 ezer rúpia (5500 forint), ami csak kicsit marad el a raja ampati áraktól. Első pillantásra talán nem tűnik drágának, de Maluku olcsóbb részeiből érkezve (s ehhez képest Maluku összes többi helye olcsóbb!) érezhető a különbség. Arról nem is beszélve, hogy a meglévő és folyamatosan fejlődő szolgáltatásoknak köszönhetően az ár valószínűleg csak emelkedni fog, lejjebb menni semmiképp.

Pozitívum viszont, hogy

Banda és Kei után alighanem Sawai falu a harmadik hely Malukuban, ahol egyszerűen, angol nyelven szervezhetők programok.

A Lisar Bahari nevű vendégházat működtető család van annyira régóta az üzletben, hogy ismerje a külföldi utazók igényeit. A fő programot, az island hoppingot már kész „package”-ként, azaz fix programként árulják, fix megállókkal, kvázi thai és fülöp-szigeteki mintára. Maluku turistamentes részein ilyen nincs, mindenhol bérelhető hajó, de hogy hova szeretnénk azzal menni, az rajtunk múlik.

És akkor a lényeg: miért érdemes Sawaiba utazni?

Nem véletlen vezettem fel az island hopping kirándulást, ez a program ugyanis a  sawai utazás kötelező eleme kell, hogy legyen mindenki számára. Idei, majdnem két teljes hónapot kitöltő indonéziai utam egyik fénypontja volt a Sawai körüli island hopping, egészen gyönyörű a táj Sawai körül apró szigetekkel, s Seram hatalmas, tengerből kiemelkedő hegyvonulataival – pedig sok szép helyen megfordultam.

A kirándulás jellemzően három megállót tartalmaz: az első a Pulau Jodo nevű apró sziget, amely a Sawai előtti öbölben található – ilyen szigetet rengeteget láttam már (az igazat megvallva, kísértetiesen hasonlított az egyik fülöp-szigeteki, Siargao körüli kis szigetre), de azt a hátteret, amit Seram szigetének óriás hegyvonulata biztosított, még soha. Sznorkelingezni is lehet (Indonéziában hol nem?), a víz alatti látvány viszont nem volt kiemelkedő. Bár azért gyorsan hozzáteszem, hogy e szempontból igencsak el vagyok már kényeztetve.

dsc_1099.JPG

dsc_1184.JPG

 A következő megálló az úgynevezett King sziget (valami oknál fogva King island-ként hivatkoztak rá, a miértjét nem tudom), ami arra tökéletes volt, hogy az ebédünket elfogyasszuk, ugyanis van néhány pihenőhely a szigeten. A sziget egyik érdekessége, hogy a víz a sziget öböl felőli oldalán rendkívül sekély – apálykor jártunk ott, s a víz több száz (!) métert húzódott vissza a part vonalától. Fürdőzésre tehát abszolút alkalmatlan megálló, fotózásra viszont tökéletes!

dsc_1281.JPG

Utunk utolsó megállója a méltán híres Ora Beach Resort meglátogatása volt, ami abszolút mértékben megfelelt a várakozásaimnak. Én is szívesen eltöltenék néhány éjszakát ilyen csodálatos környezetben, vízre telepített bungalóban, a szobák ára viszont 1.350.000 rúpiánál (25 ezer forint) kezdődik – a vízen állók legalábbis -, étkezés nélkül. Nem egy luxushotel ára, de nem is hátizsákos árkategória. A resort egyébként sokkal egyszerűbb, mint mondjuk a Maldív-szigeteken található társai, de a táj úgy gondolom, hogy magáért beszél:

dsc_1362.JPG

dsc_1556.JPG

Hallomásból tudom, hogy a program részeként egy közeli falu is látogatható, ahol beleláthatunk a helyiek életébe – például bemutatják, hogy hogyan dolgozzák fel a helyi sago növényt hagyományos módon, autentikus környezetben, erre viszont nekünk már nem maradt időnk. Ebben közrejátszott, hogy az Ora Beachen egy idő után eleredt az eső és úgy döntöttünk, hogy inkább itt várjuk meg, míg kitisztul az ég. A táj tényleg annyira gyönyörű, hogy az összképet még az eső sem tudta elrontani.

dsc_1419.JPG

A kirándulás ára fix 800 ezer rúpia (kb. 15 ezer forint), ezen viszont akár 7-8 ember is osztozhat – már ha össze tudunk ennyi embert „szedni” persze. Társasággal utazva rendkívül jó értéket nyújt ez a program, de akár 2-3 fő esetén is megéri. Elmenni Sawaiba és nem elmenni island hoppingolni körülbelül olyan, mint tengerpartra menni és nem fürödni.

A szigeten látványosságnak mondható továbbá a hatalmas területen elhelyezkedő, nemzeti park státusszal bíró Manusela erdő is, amely Maluku első nemzeti parkja, s egyben az egész régió talán legérintetlenebb erdeje. Felfedezéséhez, például az erdő belsejében kivitelezett több napos túrázáshoz Sawai környéke tökéletes kiindulópontot jelent, így kijelenthető, hogy ha Seram, akkor Sawaiba érdemes érkezni. Nekem sajnos az erdőre nem volt időm, így részletekbe menően erről nem tudok beszámolni, de hallomásból tudom, hogy madarak-és egyéb állatok megfigyelésére, valamint erdei túrázásra tökéletes célpont lehet.

img_0735.JPG

Remélem tetszett Sawai és környéke! Ha igen, nézz rá a blog Facebook-oldalára is további érdekességekért!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük