Mindenki álma, a Maldív-szigetek. Ki ne álmodozott volna már az országról, amelynek neve összefonódott a luxus, hófehér homok és türkizkék lagúna fogalmával? Természetesen bennem is már gyerekként ott motoszkált a gondolat, hogy milyen lenne egyszer, ha… Akkor még persze nagyon távolinak tűnt egy Maldív-szigeteki utazás, sosem gondoltam volna, hogy valaha is lesz elég pénzem kifizetni azt a luxust, ami egy ilyen úttal jár. Azóta viszont – bár pénzem a luxusra még mindig nincs – már megjártam az országot, ugyanis sokat változott a világ, s egyben a Maldív-szigetek is: az ország az elmúlt években a hátizsákos utazók számára is elérhetővé vált, így manapság már nem kell milliomosnak lenni ahhoz (sőt!), hogy a maldív tengerpartokat élvezzük.

Az olcsó utazás lehetősége a Maldív-szigeteken nem teljesen új keletű, már néhány éve ugyanis annak, hogy az ország elérhetővé vált a hátizsákos utazók számára. Ez a maldív-szigeteki kormány szemléletváltásának köszönhető, ugyanis lehetővé tették, hogy a hotel-szigetek mellett, a lakott szigeteken is nyíljanak külföldiek számára fenntartott szálláshelyek. Korábban, külföldiek csak a hotel-szigeteket látogathatták, amik a mai napig az egy sziget – egy hotel elven működnek: ha valaki ezeket keresné fel, az kénytelen a sziget (hotel) által nyújtott szolgáltatásokat igénybe venni, jó drágán. Az újonnan nyílt vendégházak viszont remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az országba vágyók olcsón fedezhessék fel az országot, másrészt ez egy remek lehetőség az egyébként szegény lakosság bevételének növelésére is. Mostanra odáig fejlődött a lakott sziget turizmus, hogy főszezonban a felkapottabb helyek tömve vannak turistával, persze kis szigetekről van szó, nem kell például a thaiföldi tömegturizmus méreteire gondolni. Mégis, tavaly igen nehezen találtam releváns információt arra vonatkozóan, hogy melyik szigeten érdemes megszállni (rengeteg sziget közül lehet választani), mit érdemes csinálni, mindez mennyibe kerül, stb.

Elöljáróban megjegyezném, hogy barátnőmmel ketten 8 nap alatt kb. 1000 amerikai dollárt költöttünk (akkori árfolyamon kb. 220 ezer forint, repülőjegy nélkül), úgy, hogy még egy resortban is voltunk egy napra és egyéb kirándulások mellett még búvárkodtam is. Ez szerintem elég bizonyíték, hogy a Maldív-szigetek már nem csak a gazdagok kiváltsága.

Az információkereséshez visszatérve, a helyzetet nehezíti, hogy a vendégházak száma egyre növekszik, ráadásul egyre több szigeten nyílnak, így még nehezebb a választás. E posztban igyekszem összefoglalni a tapasztalataimat, ezáltal segítve a szervezést ebbe a gyönyörű országba.

Hogyan válasszunk szigetet, ha a költségvetésünk véges?

Először is leszögezném, hogy a Maldív-szigetek, a vendégházak ellenére nem olyan olcsó és soha nem is lesz olyan olcsó, mint egyéb hátizsákos desztinációk. A vendégházak 50-60 amerikai dollárba kerülnek átlagban, némelyik olcsóbb, némelyik drágább. Én utazásaim során mindig a lehető legolcsóbban igyekszem megoldani a szállás kérdését, általában ifjúsági szállókon (hostelekben), vendégházakban megszállva, így első hallásra 50 dollár egy szobáért rengetegnek tűnik. De miután megérkeztem, rájöttem, hogy kérhetnének érte jóval többet is: a szállások – legalábbis azok, ahol mi megszálltunk – rendkívül jó ár-érték arányt képviselnek.

Szóval hol találhatóak a vendégházak?

Úgy gondolom, hogy a legjobb platform a keresésre az Airbnb.com. Több, mint 300 maldív vendégház elérhető ezen az oldalon, s amit rendkívül hasznosnak találok az az, hogy foglalás előtt kapcsolatba is lehet lépni a tulajjal, valamint véleményeket és képeket is lehet nézegetni a helyről. Nem csak a vendégházról, de úgy általában a szigetről is. Utam előtt viszonylag sok időt töltöttem levelezéssel, illetve kompmenetrendek böngészésével, hogy helyben már ne érjen meglepetés.

Ha a pénz számít, akkor valószínűleg a legfontosabb tényező a döntésnél az, hogy mennyi időt tudunk az országban tölteni. Ugyanis ha több időnk van, kevesebb pénzt költünk átlagban. Ez pedig azért van, mert az olcsó közlekedési eszköz a szigetek között a komp, ami olcsó, kényelmes, viszont lassú és sokszor előfordul késés vagy járattörlés.

Ebből következik első tippem: Ha olcsón szeretnél a Maldív szigetekre utazni, akkor olyan szigetet/szigeteket válassz, ami a fővárosból komppal elérhető.

Ha körbenézel az Airbnb-n, láthatod, hogy némely sziget igen messze van a fővárostól, Malétól, így megközelítésükre az egyetlen opció a repülés vagy a motorcsónak. A lényeg, hogy mindkét megoldás drága. Tulajdonképpen sok komppal elérhető sziget kínál motorcsónakos transzfert is, és amíg ezek úgy 25-50 dollár körül mozognak fejenként (a távolabbi szigetek esetében nem ritka a 100-150 dolláros ár sem!), egy útra számolva; addig a kompjegy ára 3-5 dollár, távolságtól függően.

Ha erről a térképről választasz szigetet, akkor utazhatsz komppal, olcsón.

     Nem árt azonban észben tartani, hogy a komp néha kiszámíthatatlan tud lenni, ami szintén egy indok, hogy miért érdemes több időt szánni az országra. Először is, a távolabb eső, de még komppal elérhető szigetek kompja nem közlekedik minden nap, szóval érdemes előre tervezni. Viszont még a legprecízebb szervezést is romba döntheti késés vagy járattörlés, és ezek egyike sem ismeretlen fogalom a kompok esetében. Velem megtörtént, hogy már a hajón tartózkodtam mintegy 70 másik utassal együtt, amikor egy másik hajó kis sebességgel beletolatott a miénkbe. Az eredmény: senki nem sérült meg, de kompunk kormánylapátja eltörött, ezért 6 órával elhalasztották az indulást. Ez a hat óra pedig rengeteg tud lenni, ha mondjuk egy repülőt kell elérnünk rövid időn belül. Ráadásul hosszabb távokon a késések és járattörlések még gyakoribbak tudnak lenni, ugyanis ezen útvonalakon mindössze egy hajó közlekedik az adott napon. A közelebb eső szigetek esetében a kompok gyakoribbak, így általában nem kell egy teljes napot várni gond esetén.

Logikusan, minél közelebb van egy sziget a fővároshoz, annál frekventáltabb a komp-összeköttetés. Például, a Malétól északra található három szigetet (Huraa, Thulusdhoo és Dhiffushi) napi kompjárat köti össze a fővárossal, és a legtávolabbi sziget (Dhiffushi) mintegy két órányi távra van. Másfelől, a térkép alján található Rakedhoo-ra mindössze heti három komp közlekedik, és úgy 6 órát kell utaznunk.

Második tippem: Ha időd korlátozott, (mondjuk, ha egy heted van, ami elég lehet két szigetre, de többre nem), akkor válassz egy szigetet a fővárostól (és a tömegektől) távolabb, egyet pedig közelebb. Lentebb kifejtem, hogy miért.

Hosszú keresgélés és tervezés után én úgy döntöttem, hogy Thoddoo és Maafushi szigetére utazunk. Összesen 8 napunk volt, jobb lett volna több. És ezt nem csak azért mondom, mert csodálatos 8 napot töltöttünk a Maldív-szigeteken, hanem mert Thoddoo-n, ottjártunkkor törölték a kompot, ezért motorcsónakkal voltunk kénytelenek visszamenni Maléba, ami 100 dollárunkba került. Nem volt választásunk, ugyanis nem volt időnk. Szóval, ha valaki ide készül, mindenképpen hagyjon némi időt a szigetek között, elsősorban további kompok és a repülőút csatlakozásakor. Jobb egy kis extra idővel kalkulálni, mint vészmegoldásként drágán utazni.

Thoddoo és Maafushi strandja. Lehetnének hotel-szigeten is, annyira szépek.

     Ahogy a térképen is láthatod, Thoddoo szigete viszonylag messze van a fővárostól, ez azt is jelenti, hogy nincsenek tömegek; míg Maafushi közel van, ráadásul itt az infrastruktúra is kiépítettebb, ezért turista is több van. Tulajdonképpen, ha érdekel egy olcsó Maldív szigeteki utazás, valószínűleg már hallottál Maafushi-ról, ez a sziget ugyanis a legnépszerűbb olcsó maldív célpont a turisták körében. Véleményem szerint, Thoddoo szebb, ráadásul sokkal természetesebb hangulatot áraszt: ott jártamkor mindössze 3 vendégház volt a szigeten, már ez önmagában korlátozza a turisták számát. (Jelen állás szerint, ha minden igaz, 4 vendégház elérhető, még ez sem a világ vége.) És ez igaz a többi távolabb eső szigetre is. Ha megnézed Airbnb-n, a Maléhoz közeli szigetek szinte tele vannak vendégházzal, míg a távolabbiakon jóval kisebb a választék. Ez alól talán kivétel Rasdhoo, ahol jelenleg is több vendégház elérhető.

Airbnb-n egyébként rengeteg szállásadó oszt meg képeket a szállásról, illetve a szigetről, lehet szemezgetni. Én, mint említettem, Thoddoo-t választottam, azon belül is a Holiday Cottage néven listázott vendégházat, aminek szuper képei vannak fent az oldalon. A valóság azonban még a képeket is felülmúlta. Azonban azt is fontosnak tartom megjegyezni, hogy a népszerűbb, turistásabb szigetek kevésbé hangulatosak.

Akkor viszont miért érdemes turistásabb szigeteket is beiktatni?

A válasz egyszerű: a fővároshoz közelebbi szigetek (pl. Maafushi, Hulhumale, Thulusdhoo, stb.) olcsóbbak, legalábbis a kirándulások tekintetében, mert ezeken bőven van lehetőség csatlakozni már meglévő csoportokhoz. Például míg Maafushi-n fejenként 10 dollárt fizettünk egy öt órás kirándulásért sznorkelezéssel egybekötve, ahol még bébi cápát is láttam (egy nyolcfős csoporthoz csatlakoztunk és a mi csoportunkon kívül nem volt más a homokpadon.), addig Thoddoo-n kb. 35 dollár a sznorkel túra egy főre, és jellemzően nincsenek csoportok, amikhez csatlakozni lehetne az alacsonyabb ár reményében. Szóval a turistásabb szigeteken nagyon jó árakat lehet kifogni, csak érdeklődni kell egy kicsit. Megjegyezném, hogy amikor turistásnak titulálok egy szigetet, akkor természetesen nem például délkelet ázsiai mércével értem a turisták mennyiségét, szerencsére sehol sincs óriási tömeg; de az is biztos, hogy ha az igazi Maldív-szigetek érzést szeretnéd megtapasztalni, akkor sokkal jobbak az esélyeid a távoli szigeteken.

Harmadik tippem: A késések és járat törlések lehetőségének veszélye miatt, a repülőút előtti éjszakát mindenképpen a reptérhez közel töltsd.

Ugyanez vonatkozik másnapi komp esetére is, ugyanis a kompok többsége a reggeli órákban közlekedik. Ha kombinálni szeretnél két szigetet, például Thoddoo-t és Maafushi-t, ahogy én is tettem, mindenképpen meg kell szállni vagy Maléban, vagy Hulhumalén a két út között, mivel mindkét szigetre tartó komp reggel közlekedik, ezért egy napon nem kombinálhatók.

Véleményem szerint Hulhumale jobb választás, mint Malé, bár hangsúlyozom, sok időt nem érdemes ezeken a szigeteken tölteni, csak amennyit szükséges. Hulhumalét busz köti össze a reptérrel (15 perc), míg Malét komp (10 perc), így talán egy fokkal kényelmesebb a közlekedés. Hulhumalén egyébként strand is van, bár nem a legszebb, maldív mércével persze. Malé érdekes lehet, viszont nagyon kicsi, gyakorlatilag néhány óra alatt be lehet járni, ennyi idő elég is rá.

Negyedik tippem: Még utazás előtt egyeztess a vendégházzal a kompmenetrendet illetően, azok ugyanis változhatnak, akár egyik hétről a másikra. Ezeken a linkeken érdemes nézelődni, első blikkre bonyolultnak tűnhetnek, de egy idő után ki lehet rajtuk igazodni:

http://www.mtcc.com.mv/transporthome.aspx

www.atolltransfer.com

Ezekről az oldalakról kisilabizálható az egyes szigetek eléréséhez szükséges idő és úgy általában az, hogy melyik szigetet mely másik szigettel lehet logikusan kombinálni; viszont, ha komolyak az utazás iránti szándékaid, akkor érdemes felvenni egy, az általad kinézett szigeten lévő vendégházzal a kapcsolatot, ők naprakész információval tudnak szolgálni a menetrenddel kapcsolatban.

Ezek a tapasztalataim és meglátásaim az olcsó maldív-szigeteki utazással kapcsolatban, remélem hasznosnak találod és megjött a kedved az utazáshoz! Ha még kell egy kis bátorítás, itt egy videó is arról, hogy a hotel-szigeteken túl, milyen szép tengerpartokat tartogatnak a lakott szigetek is:

A következő posztban azt is megmutatom, hogy hogyan látogathatunk el egy resortba anélkül, hogy egy vagyont kifizessünk!

24 Comments

 1. zseketto 2016.11.21. at 12:53

  ez mind igaz, en is igy jartam meg a tesommal 2014ben.

  Kb. 700 eur volt a repjegy (Emirates erosen ajanlott) a szallas 10 napra fejenkent 250 dollar volt (villingilin laktunk az idohiany miatt. Ez Maletol balra eso legnagyobb sziget, ha a repteret nem szamitjuk)

  Buvarkodas viszonylag draga, 50-60 dollar egy merules. Ha valaki ezert menne, jobb live a board csomagot venni, elore.

  Amit viszont elfelejtesz, hogy a Maldiv az iszlam allam:

  -nincs malachus (tuleled)
  -nincs alkohol (ginger beer van max.)
  -nincs bikinis furdes (ezert mentel te is at a resort szigetre. De szerintem tulzas 100 dollart adni egy ilyen latogatasert.)

  Szerintem a bikinis furdes az olyan, h olyan UV-ban en inkabb kezeslbasban usztam, mert a meleg oceanban (30C) nem hul ki az ember konnyen. S ha egy orat hattal felfele uszkalsz a zatonyon, a nap olyan vorosre eget (10 perc alatt), hogy beszarsz 😀

  UV allo cuccok vasarlasa egyebkent is javasolt. Kulonben adtal a szarnak egy pofont.

  En a Happy Islandat merem meg ajanlani, szuper lokalizacio, hamar elerheto csonakkal es egy hatalmas zatonyon fekszik.

  A kaja szemtelenul olcso, ha nem a helyi turistarabloba mesz. Nem kell felni, minel lepukkantabb annal jobban foznek, es jo aron. Egy atlagos foeteles, italos kaja kettonknek megallt 5-10 dollarbol.

  Erdemes valtani, szeretnek huncutkodni a valtassal.

  Válasz
 2. theshadow 2016.11.21. at 12:58

  Az előző hozzászólás némileg megválaszolta a kérdésem, hogy vajon érdemes-e váltott készpénzzel érkezni? A fővárosban lehet találni ATM-eket és célszerű-e azokat használni? Milyen a kártyaelfogadás?

  Válasz
 3. Before 2016.11.21. at 13:10

  Gyönyörű hely, külön köszi a videót!
  Sajnos azzal a kitétellel viszont nem tudok egyetérteni, hogy “nem kell milliomosnak lenni ahhoz (sőt!)”, hiszen ti is elköltöttetek 300ezer forintot a helyszínen, a repülés is hasonló nagyságrend (/fő), szóval minden további nélkül meghaladja a félmilliót az egyheti nyaralás, de akár a millióhoz is közelíthet. Márpedig ahhoz, hogy valaki elmehessen a párjával 6-7-800ezer forintért egy hétre kikapcsolódni, sajnos milliomosnak kell lenni.

  Válasz
 4. vorosborisz 2016.11.21. at 13:39

  @zseketto: Szia! Én Maafushi-n 25 dollárért merültem, ráadásul a Cocoa Island Resort mellé vittek merülni, ahova ugyan nem mentünk be, de körbehajóztuk, gyönyörű resort. A másik, hogy a lakott szigeteken is lehet bikiniben strandolni (Villingilit nem tudom), az összes szigeten, ahol én jártam (Rasdhoo-t beleértve, ahol kb 2 órát vártunk a thoddoo-i kompra) kialakították a legszebb partszakaszt a turistáknak, (ezt néhol egyébként bikini beach-nek is nevezik), ahová a helyiek direkt nem járnak. Ott lehet bikiniben fürdőzni. És ez tényleg mindenhol a legszebb partszakasz, szóval ezért nem kell a resort-ba átmenni. Oda azért mentünk, hogy megtapasztaljuk milyen: a kiszolgálás pazar (a 100 dollár fejenként all inclusive vacsorát is tartalmazott), de ezen kívül szerintem nem ér annyi pénzt, amennyit elkérnek érte. Erről a következő posztban írok majd részletesebben is. A többi dologgal maximálisan egyetértek, ételek – italok olcsók (alkohol valóban nincs, bár Maafushi-n van egy erre a célra kialakított yacht, ahol méregdrágán lehet sörözni, de ez nekem nem is hiányzott).

  Válasz
 5. vorosborisz 2016.11.21. at 13:42

  @theshadow: Szia! Én kínai bankkártyáról vettem le pénzt Maléban (UnionPay), úgyhogy ha azzal lehet, akkor biztosan lehet Visa vagy Mastercarddal is!

  Válasz
 6. vorosborisz 2016.11.21. at 13:51

  @Before: Szia! Valóban nem olyan olcsó, mint mondjuk Délkelet Ázsia, és valóban elköltöttünk 1000 dollárt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy olcsóbban is kijöhettünk volna. 200 dollárral kevesebb lett volna az összköltség, ha nem megyünk át egy resortba egy napra, és még 100 dollár lejönne, ha nem törlik a kompunkat Thoddoo-ról, ez balszerencse volt. Mindezek mellé 55 dollárt fizettem két merülésért (25 dollár Maafushi-n, 30 dollár Thoddoo-n), így ezt is megspórolja, aki nem búvárkodik. Ez így 645 dollár, ami akkori árfolyamon kb. 150 ezer forint lett volna (akkor kb 230 forinton állt a dollár). Tudom, hogy erre rájön még a repülőút (én mondjuk Szingapúrból repültem Air Asiával), de az ország maga egyáltalán nem olyan drága, mint korábban volt, így akinek van ideje, az akár két hetet is kényelmesen eltölthet, mert arányaiban az nem fog akkorát dobni a költségeken.

  Válasz
 7. zseketto 2016.11.21. at 13:58

  @theshadow:felesleges, minden atm kiad helyi pityket, a bankod meg levon 1500at kivetre. KAr vacakolni. Bar vihetsz dollart is, itthonrol ha azzal akarsz vacakolni, hogy minden hol 5-10dollart fizetsz.

  @vorosborisz: a mazlista fajtadat! Tenyleg, ennyit fejlodtek 2014 ota? Iden majdnem osszejott az ujrazas, de a repjegy most nekem innen az isten hatamogul sok lett volna (Zruichbol repultem anno, most meg Ciprus gazosabb es dragabb lett)

  Biztos fogunk meg menni hugival, mert eagle ray-ekkel uszni a par kozeli zatonyon, az olyan elmeny, hogz a hatad beleborsodzik.

  Mi kb. napi 6-10 orakat toltottunk a vizben, buvarkodasert mentunk, csodat kaptunk. Mindne fillert megert. Fix pont lett a terkepunkon. 🙂

  Villingili ezek szerint ultrahelyi, nincs bikini beach….Igazabol a videkrol transzferelok repules elotti megallojanak van kialalva. Nem is nagyon maszkalnak el az egyetlen 3 csillagos hotel kozelebol. Mi meg bejartuk (lol 500x500m) a szigetet. A szukebb kisutcakban ugy netek minket mint az ufokat…Valszeg feher nem jart arra talan sose 😀

  NEzzuk mit is koltottuk pontosan:

  -Europa –>> Maldiv kb. 600-800 eur.
  -Szallas kb. 25USD / fo / nap
  -kaja mondjuk 5 USD /fo / nap.

  Ez ennyira rohadt olcso, hogy azsiai szintu arak alatt van. Oke, en is latkam mar 10 usd-s vietnami parti hotelben, amely felig majdnem rank omlott. De az mas teszta 🙂

  Ami nem tetszett, hogy elkepesztoen sok a szemet mindenhol 🙁 sot, inkabb :((((

  Válasz
 8. vorosborisz 2016.11.21. at 14:10

  @zseketto: Ez esetben nagyon tudom ajánlani Maafushi-t! Ottjártamkor 4 búvárbázis volt a szigeten, a legolcsóbb 25 dollárért kért a merülésért (a többi olyan 30-35 dollár között), a felszerelés abszolút jó állapotban volt és jófejek voltak a búvárboltban is. Merülés közben sem volt semmi gond (én kezdő vagyok a 10 merülésemmel), profin álltak a dolgokhoz. Shark Diving School volt egyébként a búvárbolt neve. Ami még szuper volt, az a sandbank túra, amiért fejenként 10 dollárért csatlakoztunk egy 8 fős csoporthoz, itt sznorkelezve láttam egy kb 1 méteres cápát, ez is komoly élmény volt. Én is biztosan visszamegyek még, Thoddoo-n a dive master nagyon ajánlotta Ukulhast merülés szempontjából (Thoddoo-tól még kb egy óra hajóval), meg egyébként képeken is nagyon jól néz ki. Az biztos, hogy búvárkodás szempontjából nagyszerű hely, és ami a legjobb, hogy a helyi szigetekről is oda visznek merülni ahová a resortban nyaralókat, csak az ár töredékéért.

  Válasz
 9. zseketto 2016.11.21. at 14:27

  @vorosborisz: koszi a tippeket!!!

  Mi csak szirti capaval szelfiztunk 15m-en, mig eppen egy sziklamelyedesben aludt (nappal volt). Kicsit felelmetes volt, de ugyanakkor nagyon kiraly 🙂

  Válasz
 10. jet set 2016.11.21. at 19:02

  És mi az, a kivagyiság faktoron kívül, ami miatt megéri elmenni oda?

  Válasz
 11. vorosborisz 2016.11.22. at 11:58

  @jet set: Én két dolgot emelnék ki, ami miatt érdemes ide ellátogatni: az egyik a búvárkodás, ami valóban szuper, bár én kezdő vagyok, de pont azt vettem észre, hogy itt kezdőknek is hatalmas éléményt nyújt. Nem tudom, hol lehet még kezdőként (tehát nem 30 méter alá) cápákkal és rájákkal merülni úgy, hogy jelenlétük szinte garantált. És mindez a lakott szigeteken nagyon jó áron elérhető – én Maafushin 25 dollárért merültem. A másik dolog pedig a Malétól távolabb eső szigetek strandjainak szépsége. Ha rászánunk egy kis időt és energiát, nagyon szép strandokat érhetünk el úgy, hogy nem lesznek tömve turistákkal. Ilyen sincs sok a világban.

  Válasz
 12. Zs_ 2016.11.25. at 12:23

  @vorosborisz: Azert ha ilyen strandot szeretnel, a kovetkezo utatokon ugorjatok be Kei-re is, ha mar ugyis arrafele lesztek ;o)

  Válasz
 13. vorosborisz 2016.11.25. at 15:23

  @Zs_: Mindenképpen! A repjegyek már megvannak (a belföldiek még nem), de Kei mindenképpen lesz!

  Válasz
 14. W.L. 2016.12.11. at 01:32

  Jo a blog, es hasznos azoknak, akik viszonylag olcson akarjak megjarni az orszagot.
  Bar en jet set-nek inkabb azt mondanam, nincs itt semmi, amiert feltetlenul ide kene utazni, ilyen szep strandokat es sokkal gazdagabb tengeri elovilagot mashol is talalni, sokkal tobb egyeb latnivaloval kombinalva, bar valoszinuleg hazanktol messzebb.
  Pl jot mulattam azon, hogy egy kis capa volt a buvarkodas fenypontja… Indoneziaban sokfele tobbesevel latni oket, es korallbol, egyeb halakbol is sokkal tobbfelet. Na majd januarban meglatod! 😉
  A draga repjegyrol annyit, hogy otthonrol Wizzel Dubajig, onnan pedig Emirates-szel szerintem viszonylag olcson is kihozhato, en legalabb is igy mentem haza, miutan hozzad hasonloan en is Szingapurbol erkeztem Maleba, csak nem Air Asiaval hanem a Tigerrel.

  Válasz
 15. vorosborisz 2016.12.11. at 02:13

  @W.L.: A kis cápa a sznorkel fénypontja volt, tankkal merülve több cápát is lehetett látni! Viszont elhiszem, hogy Indonézia e tekintetben is többet nyújt, már alig várom; viszont fontosnak tartom az üzenetet, hogy a Maldív-szigetek elérhetőbbek, mint valaha, és ha okosan választunk szigetet, akkor itt is nagyon jó értéket kaphatunk a pénzünkért.

  Válasz
 16. W.L. 2016.12.11. at 05:07

  @vorosborisz: Szerintem egeszitsd ki a hazankbol valo eljutas modjaival is, mert ugy tunik, sokak mar arra is horror arakat kapnak, es ugye legtobbszor az az elso koltsegtenyezo, amit megneznek.

  Capa es sznorizas ugyeben irok a forumra, hogy ne OFFoljam szet a Maldiv blogodat. 🙂

  Válasz
 17. vorosborisz 2016.12.11. at 09:15

  @W.L.: Köszi a tippet, lesz még 1-2 bejegyzés a Maldív-szigetekről, majd kitérek erre is!

  Válasz
 18. WiZARD 2017.01.02. at 11:40

  Mi 1 éve ~30%-al többért voltunk 4* resortban, 10 napot, teljes ellátással.
  Snorkel ingyen volt a saját korallzátonyon 😉

  Válasz
 19. vorosborisz 2017.01.02. at 16:12

  @WiZARD: Ez igen jó ár egy resort-ért, utazási irodán keresztül sikerült ilyen árat intézni vagy magánban?

  Válasz
 20. Missym 2017.01.12. at 01:33

  Szia vorosborisz! Mi február végén megyünk Maldív szk-re és még mindig nem tudunk dönteni, hogy Maafushi vagy pl Ukulhas (tőled az ihlet). Félünk, hogy Maafushi nagyon zsúfolt és nem adja azt az “igaz maldív” élményt. Lehet találni pár elég kiábrándító véleményt. Nekem pl. Maafushi ezen a videón kissé zsúfolt: http://www.youtube.com/watch?v=LgWLNX8anPw
  Thoddoo-ról pedig mintha azt olvastam volna valahol, hogy nagyon kicsi és nem élvezhető a bikini beach része. Légysz adj tanácsot, kösziszépen!

  Válasz
 21. vorosborisz 2017.01.12. at 05:43

  @Missym: Szia! Thoddoo strandja keskeny (talán a képeimen ez látszik), viszont jóval hosszabb, mint mondjuk Maafushié, itt könnyen található olyan szakasz, ahol nincs más. Mint az a videón is látszik, Maafushi strandja relatíve kicsi. Maafushi ráadásul eléggé kiépített, ez a legismertebb sziget, na meg közel is van Maléhoz, így ide jön a turisták többsége.
  Ukulhas-on még nem voltam, nekem Thoddoo-n a búvároktató ajánlotta, hogy ott szuper merülőhelyek vannak, meg kisebb és szépen rendben tartott, szép stranddal. Esetleg Airbnb.com-on érdemes lehet képeket nézegetni. Airbnb-n válogatva nekem tetszett még Fulidhoo is, képeken szépen néz ki.
  Összességében úgy gondolom, hogy a fővárostól távolabb eső szigetek hangulatosabbak és talán szebbek is, már csak a tömeg hiánya miatt is.

  Válasz
 22. Missym 2017.01.12. at 12:48

  Köszönöm a gyors választ. Maafushin ugye van egy kijelölt strand, ahol lehet fürdeni, gondolom ezért is ilyen pici. Thoddoo-n vagy Ukulhason nincs ilyen? Ott bárhol fürödhetsz a szigeten? Vagy ilyen szempontból akkor azok is csalókák, mert az ember azt hiszi hogy sokkal nagyobb tér áll rendelkezésére fürödni, aztán szembesül vele hogy ott is van egy kicsike bikini beach.
  Másik: mennyire nehéz eljutni Thoddoo-ra vagy Ukulhasra? Néztem a ferry és speedboat lehetőségeket, és mind olyan időpontba esik, amivel mi az indulás és érkezés napját is elveszítenénk. Van valami egyéb lehetőség ami “igazodik” a mi járatainkhoz leszámítva a méregdrága repülést?

  Válasz
 23. vorosborisz 2017.01.12. at 15:25

  @Missym: Minden szigeten, így Thooddoo-n és Ukulhas-on is van turistáknak kijelölt partszakasz, Thoddoo-n ez hosszabb, mint Maafushin. Jellemzően ezekre a helyiek nem járnak. Fürödni bárhol lehet, a helyiek előtt csak ruhában. Viszont kivétel nélkül minden szigeten a legszebb partszakaszt nevezték ki bikini beach-nek, így máshol felesleges a vízbe menni. (maximum sznorkelezni, de azt szinte mindenhol, a turistás strandon is lehet)
  A speedboat a legegyszerűbb módja a Thoddoo-ra jutásnak (gondolom van Ukulhason is), szerintem vedd fel a kapcsolatot 1-2 szimpatikus vendégházzal mondjuk Airbnb-n, ők meg tudják mondani a pontos dátumokat. A menetrendek amúgy gyakran változnak, így nem biztos, hogy az van érvényben, amit a neten most találsz. A vendégházak ebből a szempontból naprakészebbek! A komp az lassú és nem közlekedik túl gyakran (cserébe nagyon olcsó).

  Válasz
 24. Missym 2017.01.13. at 00:55

  Köszi, sokat segítettél!

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük