Japán nem az a kimondott hátizsákos úti cél és sosem lesz annyira olcsó, mint mondjuk Délkelet-Ázsia. Viszont az sem igaz, hogy milliós költségekbe kell, hogy kerüljön egy japán út! Flexibilitással, körültekintő tervezéssel és igényeid kordában tartásával sokkal olcsóbban is kihozhatsz egy japán utat, mint gondolnád!

clouds-dawn-dusk-46253.jpg

Kép forrása

Mielőtt kitörne a „kommentháború”, hogy márpedig Japán nem olcsó és különben is a Budapest – Tokió repülőjegy is drága, arról nem is beszélve, hogy még én sem jártam Japánban, így csak „beszélek a levegőbe”; gyorsan megjegyezném, hogy valóban, nem jártam még Japánban, viszont júliusban megyek: repülőjegyeim – a belföldi utazást beleértve – megvannak már, a szállásokat is lefoglaltam, így tudom, hogy miről beszélek. Azt is megjegyezném, hogy kínai egyetemi éveim alatt három évig éltem japán szobatárssal, de egyébként is sokat olvastam már az országról útikönyvekben és különböző blogokon, így elmondhatom, hogy abszolút képben vagyok azzal kapcsolatban, hogy a költségek terén mi vár majd rám. Közel két hetes japán utam nyilvánvalóan nem lesz annyira olcsó, mint ha ugyanezt az időt mondjuk Laoszban vagy Vietnamban tölteném, de annyira drága sem lesz, mint ahogy én azt évekkel ezelőtt elképzeltem.

Nyolc éve élek már Kínában, s mondanom sem kell, hogy ami a költségeket illeti, ugyan én sokkal jobb helyzetben vagyok innen a „szomszédból” utazva, mint ha egy japán utat Európából indulva kiviteleznék, de a minden tekintetben magas árak miatt eddig még nem kerítettem sort erre a csodálatos országra, pedig nagyon érdekelt már a korábbiakban is. Most viszont eljött az idő – az út tényleges tervezési fázisa legalábbis mindenképpen, az indulás tekintetében júliusig még várnom kell. És Japán júliusban sem lesz olyan olcsó, mint mondjuk Délkelet-Ázsia, viszont néhány szabály betartásával rengeteg pénz megspórolható.

Számításaim szerint körülbelül 200.000 forintba fog kerülni az összesen 12 napom Japánban,

4 repülőjeggyel – bár nem otthonról repülve (melyek közül kettő nemzetközi), kereskedelmi szálláshelyeken megszállva (nem pedig mondjuk ingyen couchsurfingelve!), étkezéssel, programokkal, a helyi közlekedés megszervezésével, tehát tényleg mindennel.

Hogy ez hogyan jön össze, azt az alábbi öt pontban foglalnám össze, ugyanis az alábbi pontokat betartva lesz igazán olcsó egy japán út:

1. Ami az utazás időpontját és az adott helyeken eltöltött napok számát illeti, igyekezzünk minél flexibilisek lenni.

E pont lényege, hogy lehetőleg ne fix dátumokra kelljen repülőjegyet keresnünk, hiszen a repülőjegyek árai napi szinten képesek változni: ha mondjuk július 15-én X ezer forintba kerül egy repülőjegy, korántsem biztos, hogy ugyannarra a járatra 16-án (vagy bármely más dátumon) is ugyanaz az ár. Az is fontos, hogy időben álljunk neki a repülőjegy-keresésnek: minél több időnk van az utazásig, annál nagyobb eséllyel tudunk jó áron repülőjegyet találni. Ez nem csak Japánra, de minden országra igaz. Én március elején vásároltam meg a repülőjegyeimet a júliusi időszakra, tehát négy hónappal az utazás előtt; és sikerült nagyon jó árakat kifognom:

Hongkong – Oszaka: 22.530 forint

Oszaka – Ishigaki: 23.520 forint

Ishigaki – Naha: 16.220 forint

Naha – Kaohsiung (Tajvan): 14.820 forint

Összesen 77.090 forintot fizettem, ami két nemzetközi repülőjegyért, illetve két belföldi repülésért Japán viszonylatában igazán remek árnak mondható. Összehasonlításképp megjegyezném, hogy egy Oszaka – Tokió shinkanzen (gyorsvasút) jegy legalább 32.400 forintba (13.620 japán jenbe) kerül, egy útra!

Biztos vagyok benne, hogy ezek az árak júliusig már csak drágulni fognak, így aki teheti, időben szerezze be a repülőjegyeket.

A repülőjegy kérdésköre mindig nagy vitát kavar itt a blogon, én is tisztában vagyok vele, hogy az olvasóim többsége Magyarországon él, ahonnan nem lehet 20 ezer forintért Japánba repülni, ez tény. Viszont azt is szeretném hangsúlyozni, hogy egy japán út esetén nem feltétlenül Tokióba (vagy Oszakába) kell Budapestről repülőjegyet keresni, az ugyanis jó eséllyel nagyon drága lesz (akár több százezer forint). Sokkal jobbak az esélyeink, ha a legolcsóbb jegyet megkeressük Ázsiába (Bangkokba, Hongkongba, stb.), ahonnan valamelyik fapados légitársasággal Japánba (vagy bárhová) juthatunk, jellemzően sokkal olcsóbban, mintha valamelyik „nagy” légitársasággal repülnénk, egy átszállással. Például Thaiföldre is sokan járnak olcsó repülőjegyeket kifogva, a kontinensen belül – flexibilitással – pedig megoldható az olcsó továbbutazás. Ezért fontos a flexibilitás, hogy az olcsó és számunkra megfelelő repülőjegy kombinációkat megtaláljuk és használni is tudjuk.

Olcsó repülőjegykeresésről bővebben itt írtam.

A repülőjegyek árainak gyakori változása miatt az adott helyen eltöltött napok számát illetően is fontos a flexibilitás. Ami például az én júliusi utamat illeti, nem minden júliusi napra voltak egyaránt olcsóak a jegyek, úgyhogy számomra így jött ki a lépés:

Oszaka érkezéssel Oszaka és Kiotó (valamint környékük egy-egy kirándulással, például Narába, esetleg Kobéba) hat teljes napra, valamint a Tajvan közelében található Okinawa tartomány (időmet Ishigaki és Okinawa szigetén megosztva) további hat napra.  

architecture-asia-building-356649.jpg

Kép forrása

Hogy miért e két területre esett a választásom és nem mondjuk Tokióra vagy Szapporóra? (Amik egyébként szintén nagyon érdekelnének.) A következő pontban elmagyarázom.

2. Próbáljunk minél kisebb területet (vagy területeket) bejárni.

Szívem szerint északról délre végigjárnám Japán nevezetességeit, de arra sem időm, sem pénzem nincs, így kénytelen voltam szelektálni. Ezért első körben érdeklődési körömet vetettem össze az olcsó utazási lehetőségekkel. Az számomra hamar világossá vált, hogy a „szárazföldi” utazás Japánban nem olcsó mulatság: bármennyire is hatékony és szuper a japán vasútrendszer, egy 14 napra szóló vasúti „bérlet” (amely bizonyos buszok, illetve kompok használatára is feljogosít) ezen az oldalon megvéve például 110 ezer forintba (46.390 japán jenbe) kerül. Ami például a buszbérletet illeti, ennél a népszerű cégnél 23.700 forint a legolcsóbb, három napra jogosító bérlet – hétvégi napokon drágább –, mely napok ugyan nem feltétlenül kell, hogy kövessék egymást, mégis, ha több helyre szeretnénk eljutni rohanás nélkül, akkor ez sem kifejezetten olcsó opció.

Ami a repülőjegyeket illeti, mondhatnám, hogy szerencsém volt, de úgy gondolom, hogy a fapados légitársaságok jelenlétének köszönhetően bárki képes jó áron jegyeket találni, ha hagyunk időt a keresésre és flexibilisek is vagyunk. Oszakai érkezéssel találtam olcsón repülőjegyet az országba, amivel kapcsolatban tényleg szerencsésnek mondhatom magam, hiszen – mint szinte mindenki mást – engem is Kiotó (és környéke) érdekel a legjobban Japánban, s az ősi japán főváros csupán kis távolságra található Oszakától. Az Oszaka – Kiotó – Nara trió (nem is beszélve a szintén nagyön közeli Kobéról, ahonnan volt szobatársam is származik, illene tehát meglátogatnom) kis távokat megtéve, tehát kevés utazással, viszonylag olcsón megjárható.

bright-decoration-depth-of-field-707670.jpg

Kép forrása

Oszaka és környéke az olcsó érkezés miatt kvázi adott volt, viszont mivel nem szerettem volna a közel két hetet csak itt eltölteni (bár unatkozni biztosan nem unatkoztam volna), de hogy minél változatosabban tudjam eltölteni a rendelkezésemre álló időt, további egy (esetleg kettő) potenciálisan érdekes hely után néztem, melyek olcsón kombinálhatók Oszakával. Első úton alighanem sokaknak Tokió (például a Mount Fujival) lenne a nyilvánvaló választás és természetesen én sem zárkóztam volna el ettől az opciótól, ha a repülőjegy ne lett volna sokkal drágább, mint Okinawára, Japán legdélebbi, trópusi prefektúrájába. Ha ismerős vagy a blogon, akkor talán nem kell külön magyaráznom a gyönyörű tengerpartok iránt érzett vonzalmam: Okinawa már régóta a bakancsilistámon szerepel. Mind kulturálisan, mind a táj szépsége miatt, mind pedig gasztronómiai szempontból igazán érdekes úti célnak tűnik, és ugyan ezt sok más Japán területről is el tudnám még mondani (például Szapporóba egyszer nagyon elmennék!); a végső lökést Okinawa irányába az adta, hogy innen a legolcsóbb továbbutazni utam következő állomására, Tajvanba – ami Okinawa „szomszédságában” található.

Okinawa prefektúrán belül két szigetre is elrepülök, a fő sziget, Okinawán túl még Ishigakira, s ugyan a fő attrakciót mindkét sziget esetében a közelükben fekvő kisebb szigetek jelentik – például Okinawáról a Kerama szigetek, Ishigakiról pedig például Iriomote – melyekre további hajójegyek vásárlása szükséges, de azért összességében Okinawáról elmondható, hogy ha időnk nagy részét a fő szigetek strandjain töltjük (nem pedig utazással), akkor azért megfoghatók a költségek.

beach-2687643_1920.jpg

Kép forrása

Mivel a repülőjegyeim megvásárlásával kialakult az útitervem, természetesen a következő lépés a szálláskeresés volt, ami szintén egy sarkalatos pontja a költségeknek. Szerencsére ez sem feltétlenül kell, hogy rengeteg pénzbe kerüljön! A következő pontban megosztom tapasztalataimat.

3. Amit lehet – főleg szállást! –, foglaljunk előre!

Ez némileg ellentmond a flexibilitás szabályainak, s a szállások előre foglalása általánosságban véve nem az én stílusom, bár főleg azért, mert Délkelet-Ázsiában utazgatva erre nincs is szükség. Japán azonban nem Délkelet-Ázsia, s itt az olcsó opciókból jóval kisebb a választék; arról nem is beszélve, hogy az „olcsó” itt nem 4-5 dolláros hostelt jelent, mint mondjuk Bangkokban. De szerencsére nem is kell sokkal nagyobb összegeket egy éjszakáért kifizetni, legalábbis akkor nem, ha időben foglalunk!

Tipp: A szállások nagy része a különböző platformokon (például Bookingon) ingyenesen lemondható, ha a terveink idő közben változnának. Némelyik akár az érkezés előtti napon is, de többségük általában az érkezés előtt mintegy 7 nappal lemondható, ami elegednő idő kell, hogy legyen eldönteni, realizálódni fog-e az utunk a kitűzött dátumokon, vagy sem.

Én például az alábbi szállásokat találtam és foglaltam (Bookingon), az alábbi árakon:

Kiotó – Guest House Murasaki (összesen 4 éjszaka), 3480 forint egy főre egy éjszakára, kétágyas szobában (másodmagammal utazom)

Oszaka – Jsnail Hostel (összesen 1 éjszaka), 3555 forint egy főre, egy éjszakára, dormitory jellegű szobában

Megjegyzés: a Jsnail Hostel nem a legolcsóbb szállás a booking.com-on az általam kívánt dátumra, viszont a különbség minimális és a némileg olcsóbb szállásokhoz képest ennek sokkal jobb az értékelése. Továbbá egy további éjszakát az osakai repülőtéren fogok tölteni, az Ishigaki gép indulása ugyanis kora reggelre esett, ezáltal megspórolva egy éjszaka árát.

Ishigaki – Minshuku Urizun (összesen 3 éjszaka), 4100 forint egy főre egy éjszakára, kétágyas szobában (reggelivel!)

Naha  – Guest House Cam Cam Okinawa (összesen 2 éjszaka), 3080 forint egy főre egy éjszakára, dormitory jellegű szobában

architecture-contemporary-daylight-210547.jpgKép forrása

Megjegyzés: a szállások linkjeit nem osztanám meg, nehogy reklámnak minősüljön, de ha valakit érdekel, akkor a nevükre rákeresve, vagy csak az adott városok olcsóbb szállásai között böngészve egyszerűen megtalálhatók!

10 éjszaka szállás tehát összesen 35.935 forintba fog kerülni a számomra, ami azt hiszem, hogy a világ egyik legdrágábbnak tartott országában nem rossz. 

Megjegyezném továbbá, hogy más országok esetében azt javasolnám, hogy mielőtt elköteleznénk magunkat valamely szállás mellett, gondoljuk át a lehetőségeket, olcsó és olcsó szállás között óriási különbségek lehetnek – többek között ezért is szeretek helyben, saját benyomás alapján válogatni; azonban ami a színvonalat illeti (például a tisztaságot), Japánban biztosan nem fogunk csalódni. Mivel Japán nem az olcsó szolgáltatásairól híres, nem úgy működik, mint Délkelet-Ázsia hátizsákos utazásra kialakított infrastruktúrája, ezért a most még a júliusi dátumokra elérhető szállások utazásom idején tele lesznek, ebben biztos vagyok – foglaljunk tehát minél korábban.

4. Tartsuk kordában az igényeinket.

     Miután beszereztük a szükséges repülő- (vegy bármely más járműre szóló) jegyeket, lefoglaltuk a szállást, onnantól kezdve elsősorban az igényeink szabják azt meg, hogy mennyi pénzből fogunk tudni kijönni egy nap. Három további aspektusa van ugyanis egy japán (vagy bármely más országba történő) utazásnak, amire jellemzően költeni kell: étkezés, programok, valamint a közlekedés a meglátogatni kívánt látnivalók, szállás, repülőtér, vasútállomás, stb. között. Mivel az olcsó utazásról szóló írásaimban gyakran felvetődik annak a kérdésköre, hogy mi az a határ, ameddig spórolni érdemes, sőt, vannak, akik megkérdőjelezik, hogy egyáltalán érdemes-e spórolva utazni. Szerintem igen, persze ésszerű keretek között. Annak szerintem sincs semmi értelme, hogy elmegyünk mondjuk Kiotóba, de a szebbnél-szebb kastélyok és szent helyek látogatása helyett a hotelszobánkban ülünk; de ugyanez a véleményem például a túlzott koplalásról is.

ancient-architecture-building-161164.jpg

Kép forrása

Az étkezésen – főleg Japánban – rengeteg pénzt meg lehet spórolni, de még egy ennyire drágának tartott országban is vannak olcsó megoldások; így az számomra nem opció, hogy egy nap mondjuk ne egyek semmit. Japán viszonylatában olvastam évekkel ezelőtt, hogy a szupermarketeknél bevett szokás, hogy a zárás előtti, késő esti időszakban az éjszaka folyamán megromló ételeket kipakolják a szupermarket elé, s aki kapja-marja alapon ingyen elvihetők. Viszont késő estig várni azért, hogy a nap közben is néhány száz forintért megvásárolható élelmiszert ingyen megkapjuk (és itt most nem az országban életvitelszerűen tartózkodó rászorulókról alkotok véleményt), akkor az szerintem is legalább „megmosolyogtató”, hogy szépen fogalmazzak.

A már említett szupermarketekben (előre készített és csomagolt, például rizses ételek), esetleg gyorséttermekben (a nemzetközi láncokon túl japán gyorséttermek is vannak, természetesen nem csak a szokásos burger-sültkrumpli kombinációt, hanem helyi ételeket árulva) 1500-2000 japán jen (3500-4500 forint) körül jól tud lakni egy személy egy nap; s ebbe az árba (vagy néhány száz extra jent rászámolva) akár a sokak által ismert, futószalagon kínált szusiéttermek is beleférhetnek. Ha netán bizonyos napokon átlépnénk a kívánt büdzsét, akkor más napokon sok pénz spórolható instant tésztalevesekkel vagy egyéb, kisebb snackekkel. Megjegyezném továbbá, hogy az olcsó szállások némelyikén reggelit is tartalmaz az ár (például az általam Ishigakira foglalt Minshuku Urizun), a minshuku (és ryokan, bár azok jellemzően hagyományos, drágább szállástípusok) megnevezésű szállástípuson akár ebéd vagy vacsora is igényelhető.

img_2746_1.JPG

Ami a programokat illeti, szintén azt tudom mondani, hogy egy egészséges egyensúly a lényeg ahhoz, hogy egyrészt jól is tudjuk érezni magunkat, másrészt ne is kelljen rengeteg pénzt belépőkre és szolgáltatásokra kifizetnünk. Ami az én japán utamat illeti, az út első fele költségesebb lesz a programok szempontjából: míg Okinawán a fő attrakciót a szebbnél-szebb strandok jelentik (melyek látogatása ingyenes), addig Kiotóban és környékén igencsak meg kell majd fontolnom, hogy mely látnivaló fog beleférni a rendelkezésemre álló hat napba úgy, hogy ne kelljen túl sok pénzt belépőjegyekre kifizetnem.

„Jó hír”, hogy a kastélyok, buddhista templomok, shinto szent helyek (angolul shrine-ok) és múzeumok belépői általában néhány száz jen körül mozognak, s még jobb, hogy sok közülük ingyenes. Olvastam egy cikkben, hogy a kiotói látványosságoknak van egy érdekessége: a buddhista templomok jelentős része belépőt szed, míg a hagyományos japán valllás, a shinto emlékművei többségükben ingyen látogathatók – persze e „szabály” alól vannak kivételek. Ázsia több buddhista többségű részén járva engem Japánban úgyis a shinto látványosságok érdekelnek elsősorban. Kiotó alighanem legtöbbet fotózott shinto emlékhelye, a Fushimi Inari Shrine is ingyenesen látogatható!

fushimi-inari-taisha-japan-temple-96420.jpg

Kép forrása

Okinawát illetően, ahogy azt már a fentiekben is említettem, a fő szigeteken túl a közeli kisebb szigetek jelentik a fő attrakciót, melyek elérése szintén nem ingyenes. Ishigaki körül limitált idővel alighanem Iriomote szigete a legnyilvánvalóbb választás egy egynapos programra, Okinawa szigetéről, Nahából a nagyobb választék miatt viszont egy fokkal nehezebb a döntés. Zamami szigetéről eddig csak pozitív véleményeket olvastam, úgyhogy jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a gyönyörű Zamami szigete lesz a befutó. Úgy olvastam, hogy a kompjegyek az utazás napja előtt leghamarabb két hónappal vásárolhatók.

A komp árak a következők:

Ishigaki – Iriomote retúrjegy kb. 7000 forint. Bővebben ezen a linken találhatsz információt.

Naha – Zamami retúr kompjegy kb. 9500 forint. (A valamivel gyorsabb opció 14100 forint.) Bővebben ezen a linken találhatsz információt.

Lenne még egy tippem költségeink csökkentésére, amely főleg a költségek utolsó aspektusára, a helybeni közlekedés megszervezésére irányul. Az alábbi pontban kifejtem.

5. Használjuk ki a kedvezményeket.

A világ nagyvárosaiban bevett szokás bérlettel tömegközlekedni – természetesen nincs ez másképp Japánban sem. Számomra Kiotó és vonzáskörzete az a terület, ahol a legtöbbet fogok mozogni tömegközlekedéssel, s ebben a viszonylatban az alábbi lehetőségeket találtam – de természetesen más területek (például Tokió) viszonylatában is elérhetők hasonló bérletek:

4000 forint (1700 japán jen) a Kiotóban felhasználható 2 napos bérlet, mely a metróra és a város buszjárataira érvényes, az érvényességi idején belül korlátlan használatra. Ha a megtenni kívánt távolságokat megfelelően optimalizáljuk, akkor egy fokkal olcsóbb megoldás a csak a metróra, vagy csak a buszjáratokra érvényes bérlet, melyek csupán 600 jenbe, azaz 1400 forintba kerülnek egy napra. A bérlettel nem kell minden egyes alkalommal sorbanállni jegyvásárláshoz, illetve mozgalmas napokon biztos, hogy olcsóbb egy ilyen bérlet, mint több egy útra szóló jegyet vásárolni.

Számomra érdekes lehet még a Hankyu Tourist Pass néven megtalált bérlet, mely az Oszaka, Kiotó és Kobe városok közötti közlekedésre érvényes, egy napra 1900 forintba kerül (800 jenért), ennyi pénzt azt hiszem, hogy megér. Két napra 3300 forint (1400 jen).

Végszó

Fix költségek, kerekítve (az átváltások miatt biztosan lesz némi eltérés a valós árban):

Összes repülőjegy: 77.000 forint

Összes szállás: 36 ezer forint

Két kompjegy: 16.500 forint

Ez összesen 129.500 forint; tehát ha 200.000 forint költségvetéssel számolok a 12 napra, akkor az azt jelenti, hogy 70.500 forintom marad az étkezésre, programokra és a helyi közlekedésre, ami napi közel 6000 forintot jelent. Olcsón étkezve, ingyenes és fizetős programok kombinációjával, valamint közlekedési bérletek használatával azt hiszem, hogy tartható lesz ez a költségvetés. Vagy legalábbis közel leszek hozzá. Plusz 20-30 ezer forintot persze nem árt azért a tervezett költségvetésre rászámolni, Japánban úgy érzem előfordulhat, hogy valahol elszállunk a költségekkel. Gondolok itt például a rengeteg fizetős látnivalóra Kiotóban, ahol – ha szükséges lesz – nem fogok 10-20 ezer forintot sajnálni néhány extra látnivalóért, ha már ott vagyok.

E büdzsébe drága programok nem igen férnek bele (például egy kobe marha-vacsora, vagy egy elegánsabb szusiétterem felkeresése, stb.), de azt hiszem, hogy az út így is maximálisan élvezhető lesz. S ha már ott leszek, lehet, hogy egy-két drágább programra is befizetek majd, van egy olyan érzésem, hogy Japánban semmi sem lesz pénzkidobás!

Remélem sok hasznos információval tudtam szolgálni Japánt illetően! Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg ismerőseiddel is!

Voltál már Japánban? Mi a véleményed az ország árairól? Oszd meg kommentben!

7 Comments

 1. W.L. 2018.04.07. at 04:08

  En meg 2 tippet tennek hozza, a fenntiekhez.
  Kajaugyben a legolcsobb jo megoldast a munkaba sieto japanok altal is preferalt bento kajascsomagok jelentik. Ottjartamkor 300-500 yenert lehetett egy finom, japan stilusu rizsbol, feltetbol, zoldesgbol es szoszbol allo kajacsomagot kapni, tehat nem kell a gyorsettermek szemetkajajara szoritkoznunk! A legjobb valasztek a kimondottan ezekre szakosodott bento boltokban van, de parfele bento a kisebb minimarketekben is kaphato.
  Szallasugyben pedig hatozsakos turistaknak ugye ott vannak a draga orszagokban mindig bevallt kempingek is. Aruk nagyon szeles skalan mozog, de jopar nagyon olcso (500 yen korul) illetve akar ingyenes is. Persze tisztak, biztonsagosak, furdohelysegekkel sot neha sajat onsennel is rendelkeznek.

  Válasz
 2. vorosborisz 2018.04.07. at 04:59

  @W.L.: Köszi, a bentóról olvastam én is, az előre elkészített rizses ételnél a szupermarketekben azokra gondoltam, jó tudni, hogy kimondott bento-éttermek is vannak! A kempingekről eddig Japánról szóló Youtube-videókban találkoztam, de amit én láttam, ott sátorral utaztak, ami nekem elég macerás lenne – már csak az miatt is, hogy a különbség ára rámenne a sátorra, mert hogy sátram az nincs. Persze nyilván mondjuk Tajvanon is jól jöhetne, de utána Indonéziában alighanem már nem sok hasznát venném. De másoknak szuper lehet!

  Válasz
 3. tireless treehugger 2018.04.07. at 09:37

  két hétre minek?, két hónapra inkább de két év már egész jó.

  couchsurfing kényelmes megbízható ingyenes, hosztok angolul beszélnek és hozzászoktak a külföldiekhez. Kifejezetten előnyös nyitott gondolkodású de közben saját útját járó kalandvágyóknak, életkortól nemtől függetlenül!!. Pénz csak minimum kell(még az sem!), mert vendég leszel és ha nem tudod vendégként elfogadni amit kapsz és vendégként viselkedni akkor minek mennél??.
  Sátor és sok cucc —> szopás és túl sok helyet foglalnak. Valamint visszataszító a buddhista-sinto alapú közösségek számára, automatikusan kizárod magadat. Ha nem férsz bele egy könnyű hátizsákba akkor valószínűleg valamit rosszul csinálsz.

  légyszi ne erőltesd a választ, inkább gondold végig, magadban vitakozz, megtalálod-e a kérdéseidre a választ önállóan??. Mert ha nem, akkor a magyarázatttal sem leszel előrébb..

  Válasz
 4. vorosborisz 2018.04.07. at 12:13

  @tireless treehugger: Tehát szerinted ha valakinek nincs mondjuk egy teljes éve (vagy legalább néhány hónapja) egy országra, akkor el se induljon? Ez a két hét Japán egy fél éves út része lesz, és igen, a költségek miatt lesz csak két hetem Japánban, de legalább nem próbálok “mindent megnézni”, hanem csak azt, ami két hétbe beleférhet. Ezért nem megyek például Tokióba sem (a költségeken túl), mert rohanás lenne az egész.
  Ami a couchsurfinget illeti, szerintem abszolút nem ingyenes, mert ahogy te is mondod, vendég vagy és illik is úgy viselkedni. Főleg, ha a vendéglátód elvisz magával erre-arra, ott szerintem az a legkevesebb, hogy meghívod vacsorázni, egy üdítőre, stb. De egyébként sem a 10 éjszakára kifizetett 35 ezer forint a költségek nagy része.

  Válasz
 5. Din Serpahis 2018.04.07. at 12:52

  Japán egyáltalán nem drága, az igazi ár-bajnokoktól nagyon messze van, de még az átlag Ny-Europai árszínvonal is magasabb szerintem, szóval ha valaki kiköhögi a repülőjegyet, utána teljesen oké.

  Másrészt azért nem árt pénzt szánni rá, mert nagyon megéri. Pl a kaja. Persze, lehet bento-boxot is kajálni, de mondjuk érdemes elmenni egyszer egy tisztességes sushi étterembe, hogy azért lássa az ember milyen is az valójában, vagy megkóstolni a kobe marhát, ilyesmik.

  Válasz
 6. W.L. 2018.04.07. at 15:43

  Na, megint jonnek az okossagok.
  Ahhoz kepest, hogy a kempingezes “visszataszító a buddhista-sinto alapú közösségek számára”, az emlitett kozossegek valamiert megis rengeteg kempinget uzemeltetnek orszagszerte, es egesz konyveket is kiadnak roluk. 🙂
  A couchsurfingrol egyezik a, velemenyem Borisszal – elvileg nem az ingyenelesrol kene szolnia.

  Válasz
 7. W.L. 2018.04.07. at 15:49

  @Din Serpahis: Termeszetesen mentunk mi is sushi etterembe is, meg ettem rament is, de szerintem amugy a japanok altal is naponta fogyasztott bento kajak is toronymagasan uberelik sok nyigati orszag mindennapos eteleit is. Meg sok azsiait is.
  Amugy en is mindig azt mondtam, Japanban kb nyugat-europaiak az arak, nem magasabbak. Az pedig plusz, hogy sok minden amiert a legtobb orszagban fizetni kene, itt ingyenes.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük