Tibet, a világ teteje, minden igazi utazó egyik nagy álma. Kinek ne tetszett volna a Hét év Tibetben című filmben bemutatott táj és hangulat? Tibet neve még a filmet nem látott olvasókban is valószínűleg olyan jelzőkkel társul, mint misztikus és ismeretlen, hiszen sok évszázados bezárkózásának, majd pedig viharos múltjának köszönhetően sosem volt egy egyszerűen látogatható úti cél. Manapság, az utazás Tibetbe inkább költséges és időidényes, mint bonyolult. Bár a beutazással kapcsolatos követelményrendszer bizonyos időközönként változik – néha szigorítanak, néha enyhítenek a szabályokon – az alapvető követelmények évről évre hasonlóak. Az alábbiakban tehát összefoglalom, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy személyesen csodálhassuk meg a világ tetejét. Első rész: az utazás általános körülményei és a szükséges engedélyek.

the-old-man-1749355_1920.jpg

Kép forrása

Én 2010-ben, első Kínában töltött évemben jártam meg Tibetet, s elmondhatom, hogy az akkori követelmények nagyon hasonlóak voltak a ma szükséges procedúrához.

Sok utazóval beszélgettem az utóbbi években, akik bár nagy érdeklődést mutatnak Tibet iránt, a kínai politikával való ellenállás és a tibeti szolidaritás jegyében annak ellenére nem hajlandóak meglátogatni a Kínához csatolt területet, hogy megtehetnék. E kérdésben én nem foglalnék állást, a tény az, hogy Tibet Kínához tartozik, és arra komolyabb összegben mernék fogadni, hogy Kína és Tibet viszonya a jövőben sem fog változni. Így tehát aki úgy dönt, hogy a politikai okok miatt nem látogatja meg Tibetet és e nézetéből nem enged, annak valószínűleg sosem lesz rá alkalma. Természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hogyan viszonyul e kérdéshez.

Tibet elkínaiasodása

Mivel ez egy utazó blog, nem szeretnék politikai kérdéseket feszegetni, csupán meg szeretném említeni, hogy manapság valóban nem azt az érintetlen Tibetet fogjuk megtapasztalni, ami Tibet misztikus múltjának hatására a közhiedelemben él. Mára sajnos árnyalja a képet Tibet elkínaiasodása, de a felszín alatt még mindig egészen különös vallási és építészeti értékekkel találkozhatunk Tibetben járva, a táj szépségéről nem is beszélve.

Az kínai politikának köszönhetően rengeteg han nemzetiségű kínait telepítettek Tibetbe az elmúlt évek során, illetve a tibeti fiatalokat is ösztöndíjakkal és egyéb juttatásokkal ösztönzik arra, hogy Kína egyéb részein tanuljanak. Tanulmányaim során Kantonban, Guangdong tartomány fővárosában, tehát igen messze Tibettől, én is sok tibeti diákkal találkoztam és mondhatom, hogy lettem jóban. Mindegyikükről elmondható, hogy büszkék származásukra, és identitásukat, kultúrájukat a lehetőségeikhez képest őrzik. Így Tibetben járva, ha kizárjuk az esetleges zavaró tényezőket, igenis létező helyi kultúrával találkozhatunk.

dscf5433.JPG

A tibeti utazásról:

Egyénileg szervezett és kivitelezett utazás nem lehetséges Tibetben, külföldi utazók számára az egyetlen opció az utazási irodával való „csoportos” utazás.

Azért tettem idézőjelbe a csoportos szót, mert nem a Kínában amúgy megszokott turistacsoportokra kell itt gondolni: vannak ugyanis kiskapuk, a korábbi években akár egy személy is alkothatott egy csoportot (bár ezzel kapcsolatban a követelmény gyakran változik, a legfrissebb információért utazási irodával konzultáljunk), a lényeg, hogy nem feltétlenül kell egy nagy létszámú csoporthoz csatlakozni;viszont hivatalos idegenvezető nélkül csatangolni Tibetben nem lehet. A kevésbé drága opció, ha kész csomagra fizetünk be, amiben a program kötött; ha nagyobb költségvetéssel rendelkezünk, akkor akár egyéni úti terv is összeállítható az utazási irodán keresztül, de idegenvezető minden esetben csatlakozik a csoporthoz – vagyis hozzánk. Az utazási irodák útjairól és az idegenvezető szerepéről a következő bejegyzésben részletesebben foglalkozom majd, itt most csak annyit említenék meg, hogy Tibet “fővárosában”, Lhászában abszolút szabadon lehet mozogni akár idegenvezető nélkül is, ott tehát az idegenvezető inkább csak formalitás (persze igény esetén jelen van!).

Az utazási iroda tehát megkerülhetetlen.

Már csak azért is, mert Tibetbe, a kínai vízumon túl külön utazási engedély (angolul Tibet Travel Permit) is szükséges, ami csak utazási irodán keresztül intézhető – hogy kiszűrjék az egyénileg utazókat.

dscf5364.JPG

Egy tibeti úthoz szükséges dokumentukok és az ügyintézés:

 

A fő szabály az, hogy ha valaki megelégszik az utazási irodák ajánlatával (tehát a kvázi turistásnak mondható helyekkel, legyen az „kész csomag” vagy személyre szabott úti terv) és nem utazna „korlátozott” területekre, akkor két dokumentum megléte szükséges: kínai vízum és a fő utazási engedély. Ha valaki letérne a „kitaposott ösvényről” (ami nem olcsó és még több papírmunka!) és olyan helyekre is elmenne, ami a hatóságok által valamiért speciális elbírálásban részesül, oda kiegészítő engedélyek szükségesek. Erről bővebben lent.

1. Kínai vízum

Tibet Kína része és magyar útlevéllel utazók csak előre felvett kínai vízummal léphetnek az ország területére (kivéve néhány repülőteret és szárazföldi határátlépést, például Shenzhent, ahol 5 napos vízummentes tartózkodás is megoldható – de természetesen ez nem opció, ha Tibetbe is ellátogatnánk). Szerencsére a kínai turista vízum beszerzése rendkívül egyszerű, a részletekért érdemes a kínai külképviselet honlapját tanulmányozni. Terjedelmi okokból most nem mennék bele a részletekbe, a lényeg, hogy a szükséges dokumentumok (pl. repülőjegyfoglalás) megléte esetén garantált a kínai turistavízum.

Fontos: Kínai vízum-ügyintézéskor NE említsük meg tibeti utazási szándékainkat, hallottam már olyanról, hogy ez esetben elutasították a vízumkérelmet. Tibet nem tiltott terület, viszont érzékeny téma, így a hatóságok előtt jobb nem megemlíteni.

Tibeti Csoportos Vízum (Tibet Group Visa)

 

Speciális a helyzete annak, aki Nepálból utazna Tibetbe, nem pedig Kína egyéb részéről: a külföldi utazóknak (nepáli nemzetiségű személyeket beleértve) az úgynevezett Tibet Group Visa-ra van szükségük, amely Nepál fővárosában, Katmanduban igényelhető. Kínai vízum és Tibeti Utazási Engedély (TTP) megléte esetén CSAK Kína többi részéről érkezhetünk Tibetbe, Nepálból nem! 

A Tibet Group Visa egy különleges, egyszeri belépési kínai vízum, amely legfeljebb 30 napos tartózkodásra jogosít. Érdekessége, hogy az útlevélbe pecsételt kínai vízumoktól eltérően ez egy A4-es papírra nyomtatott vízum, névvel, nemmel, születési idővel, foglalkozással, állampolgársággal, útlevélszámmal, be- és kiléptetési dátummal ellátva. A név ne vezessen félre senkit, egy fő is alkothat csoportot, a lényeg, hogy e vízum esetében is utazási irodánál kell befizetni a tibeti utazásra.

2. Tibeti Utazási Engedély (Tibet Travel Permit – TTP)

Ahogyan azt a fentiekben már említettem, a Tibetbe való beutazáshoz külföldi személyeknek az utazás idejére érvényes kínai vízumon túl külön, a Tibeti Idegenforgalmi Iroda (Tibet Tourism Bureau) által kiállított utazási engedély beszerzése is szükséges, amelynek hivatalos neve Tibet Travel Permit (szó szerinti fordításban Tibeti Utazási Engedély). E két dokumentumra tehát mindenkinek szüksége van, ha Tibetbe szeretne utazni, megkerülhetetlenek.

„Jó hír”, hogy ezen engedély beszerzése, az egész folyamat az általunk preferált utazási irodán keresztül zajlik, nekünk tulajdonképpen semmi dolgunk (a szükséges adatok megadásán túl persze). Az első lépés (vagy második, a kínai vízum beszerzésének dátumától függően) tehát a számunkra szimpatikus utazási iroda és a számunkra szimpatikus út kiválasztása: ez azért is fontos, mert az utazási engedély a személyes adatokon túl a Tibetben bejárt útvonalat is tartalmazza. Komoly változtatásokat az útvonalat illetően az engedély kiállítása után már nem lehet eszközölni!  

tibet-travel-permit-700-1.jpg

Kép forrása

Az utazási irodákkal kapcsolatos tudnivalókról a következő részben beszámolok, most az engedéllyel kapcsolatban annyit megjegyeznék, hogy természetesen minél korábban ki tudjuk választani a számunkra szimpatikus utazási irodát, annál jobb: ugyanis annál több ideje lesz az irodának az engedély beszerzésére. Az átfutási idő jellemzően körülbelül két hét  – a tényleges időtartam változhat, de általában 10 munkanap körül alakul. A kínai vízum utazás előtt legkorábban három hónappal igényelhető, s miután kézhez kaptuk, annyi a dolgunk, hogy az útlevél fényképes oldalának, valamint a kínai vízum beszkennelt képét az utazási irodának megküldjük, például e-mailben – természetesen akár a Kínába érkezés előtt. Elvileg megoldható, hogy Kínába érkezés után „besétálunk” egy utazási irodába (vagy bármely más módon felvesszük a kapcsolatot egy irodával), de ha biztosra szeretnénk menni, akkor jobb időben elkezdeni az engedélyigénylés procedúráját.

Turistavízummal az útlevél és a kínai vízum színesben szkennelt digitális képét kell az utazási irodának megküldeni, egyéb dokumentumok benyújtása nem szükséges. Ha valaki másfajta vízumtípussal tartózkodik vagy érkezik Kínába – például tibeti utazásom idején én tanulmányi vízummal – annak további dokumentumok benyújtása is szükséges lehet. Tanulmányi vízum esetén például egy igazolás az oktatási intézmény részéről, hogy valóban ott tanulunk, lepecsételve.

Tibetbe érkezéskor az útlevelünkbe természetesen nem pecsételnek, a belépési engedély nem más, mint egy nevünkre kiállított, lepecsételt, A4-es formanyomtatvány. Az eredeti dokumentum átvételét az utazási irodával egyeztessük le – a futárszolgálatoknak köszönhetően egyszerűen és napokon belül el tudják küldeni Kínán belül bárhová. Úgy tudom, hogy Kína többi részéről vonattal érkezve elég az eredeti engedély másolata is, míg a repülőtéren kötelező az eredeti dokumentumot bemutatni, különben nem szállhatunk fel a gépre. Az a legegyszerűbb, ha az eredeti engedélyt tartjuk magunknál, abból nem lehet gond. Ez egy rendkívül fontos dokumentum (a vízummal egyenértékű), amelyet még a szállásokon is ellenőriznek.

Fontos: Diplomaták, újságírók, valamint egyéb, médiában dolgozó személyek (például hivatásos fotósok) és kormányzati hivatalos személyek utazási irodán keresztül nem igényelhetnek utazási engedélyt Tibetbe. Az e körbe tartozó személyek speciális körülmények között (például a kínai külügyminisztérium közbenjárására) utazhatnak csak Tibetbe.

3. Az esetleges „kiegészítő engedélyek”

Ezek ugyan kevés utazót érintenek, mégis szólnék néhány szót a további engedélyekről is. A fő szabály az, hogy ha valaki a bejáratott Lhásza – Shigatse területeken túlra utazna, akkor a Tibeti Utazási Engedélyen túl további engedélyekre is szüksége lesz, melyeknek kettő típusa van:

Az első ilyen fontos engedély az úgynevezett Alien Travel Permit (azaz „Külföldi Személy Utazási Engedélye”), amelyet az úgynevezett Public Security Bureau (azaz Biztonsági Iroda) állít ki, Tibetben, amely nem más, mint egy, a külföldi személyekkel foglalkozó, rendőrségen belüli ágazat. Erre csak akkor van szükség, ha a bejáratott útvonalakon túlra is elutaznánk: az utazási iroda tudni fogja, hogy az általunk meglátogatni kívánt régióba szükséges-e ez az engedély; s ha igen, akkor ők be is szerzik ezt nekünk.

A másik engedélytípus az úgynevezett Military Permit (azaz Katonai Engedély), amelynek beszerzése a politikailag érzékeny területek látogatása esetén szükséges. A Tibeti Autonóm Terület néhány vitatott területtel határos, s ha ilyen területre utaznánk (például Kashgarba szárazföldön, vagy a Kailash-hegyhez), akkor szükséges a katonai hatóság jóváhagyása. Az előző engedélyekhez hasonlóan szintén az utazási iroda feladata ennek az intézése, itt most csak azért említem ezeket, hogy aki ilyen területekre készül, az tudja: a Tibeti Utazási Engedély elintézéséhez szükséges körülbelül két héten túl (a pontos időkeretet az utazási iroda fogja megmondani) extra idővel kell számolni a további engedélyek beszerezéséhez.

tibet-1888603_1920.jpg

Kép forrása

Kínai vízum, illetve a szükséges utazási engedély (vagy engedélyek) birtokában mindenki beléphet Tibet területére. Persze, ahogy azt a fentiekben is említettem, a fő engedélyt csak úgy kapjuk meg, ha a választott utazási irodánál befizetünk egy általunk szimpatikus útvonalra.

A következő részben tehát megosztanám utazási irodákkal kapcsolatos tapasztalataimat, hogy Te is ki tudd választani a számodra legmegfelelőbb tibeti utat, úgyhogy tarts velem a továbbiakban is!

6 Comments

 1. Darth Revan 2018.04.11. at 23:55

  Konretan a tibeti utazasi iroda javasolta, hogy tagadjam le, hogy tibetbe is akarok utazni. marpedig en csak oda akartam ezert a vizum kerelem elott foglaltam full flexible repulojegyet es szallast Guangzhouban (az eredeti repjegyemen a vegallomas ugye Lhasa volt azert nem mutathattam be.
  miutan megkaptam a vizumot a szallast es a repjegyet is lemondtam, es kicsit aggodtam, hogy mi lesz a bevandorlasi tisztnel, ellenorzik-e, hogy nem kamu-e a szallas, de beengedtek gond nelkul. 🙂

  Egy 10 fos csoporttal voltam, fiatalok, idosek egyarant voltak.

  Amikor acsoport elhagyta Lhasat egy kinai rendor is feljott velunk a buszra, aki onnantrol kezdve velunk maradt. Egy csomo utellenorzo ponton is meg kellett allnunk. furcsa volt. de hat ilyen a kommunizmus.

  Válasz
 2. tlantos 2018.04.12. at 09:45

  En ugy vagyok vele, hogy ha ennyira f.szkalapok, akkor b.sszak meg az orszagukat, es nem megyek oda. Van meg masik orszag boven.

  Válasz
 3. W.L. 2018.04.13. at 06:16

  Erdemes megjegyezni, hogy tibeti tajat es kulturat lehet latni Tibeten kivul, Qinghai, Gansu, Sichuan es Yunnan tartomanyok tibetiek lakta regioiban is. Itt meg hagyomanyosabb is a tibeti eletforna, mint az urbanizalodott tibeti nagyvarosokban, es mivel nem kell szervezetten, vezetovel utazni, kozelebb lehet kerulni az emberekhez is. Es persze igy sokkal olcsobb is.

  Válasz
 4. vorosborisz 2018.04.13. at 16:24

  @W.L.: Igen, bár én személyesen azokon a területeken nem jártam, de természetesen fogok írni erről az opcióról is, mint egy drága tibeti út remek alternatívájáról.

  Válasz
 5. Csillag93 2019.09.03. at 00:00

  A kínai vízumigényléshez retúr repjegy, szállásfoglalás és útvonalterv szükséges, miközben az én tervem az lenne, hogy Pekingből Tibetbe, majd onnan Nepálba érkezzek. Az útvonal kiépített (vasútjárat Kínában Tibetig, utazási irodák, túrák Tibetben Nepálba érkezéssel). De ez az egész nagyon nem passzol a kínai vízummal (ahol magát a tibeti látogatásomat is jó lenne elhallgatni). Valami ötlet?

  Válasz
 6. vorosborisz 2019.09.17. at 20:44

  @Csillag93: Szia! Elnézést a késői válaszért. Én a helyedben felvenném néhány kínai utazási irodával a kapcsolatot. Tibetből át lehet menni Nepálba, viszont a kínai vízumot ne egy Lhásza – Kathmandu repülőjeggyel igényeld. (Tudtommal repjegyfoglalás elég, nem kell előre megvenni a jegyet, elég miután megadják a vízumot, szóval ezzel talán lehet játszani.) Vízumigényléskor ne említsd meg Tibetet, miután megérkeztél, nem kötelező az előzetes terved alapján utaznod, utána már senkit nem érdekel a követségen bemutatott útiterved.

  Válasz

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük