Sokan szkeptikusak a Maldív-szigetek lakott szigeteivel kapcsolatban, mondván, azokon nem tapasztalható meg a mindenki által áhított Maldív-érzés. Tény, hogy a lakott szigetek vendégházai nem tudják a resort-ok által nyújtott luxussal felvenni a versenyt, így ha számunkra az jelenti a Maldív-érzést, hogy el vagyunk zárva a külvilágtól és minden kívánságunkat lesi a szálloda személyzete, akkor ne menjünk máshová, csak resort-ba. Van azonban egy aspektusa a maldív-szigeteki utazásnak, amiben a lakott szigetek nem, hogy felveszik a versenyt a resort-okkal, de egyenesen jobbak a resort-oknál. Hihetetlen? Pedig igaz!

sam_4502.JPG

Ez pedig nem más, mint a szervezett programok ár-érték aránya. A szervezett programokról, kirándulásokról ugyanis azt érdemes tudni, hogy mind a resort-okban, mind a lakott szigeteken egytől egyig ugyanazok a szervezett kirándulások elérhetők, ráadásul a programok helyszíne is ugyanaz. Csak a resort-okban több pénzt kérnek el ugyanazért a szolgáltatásért. Ezt nem az irigység mondatja velem, nem azért mondom, mert én nem engedhetem meg magamnak a resort-ban nyaralást. Itt már írtam arról, hogy maldív utam során resort-ban is jártam, így első kézből tudom, hogy amíg a resort körüli búvárkodásért közel 60 amerikai dollárt kértek a resort-ban, addig Maafushi-n 25-öt, úgy, hogy Maafushi-ról is egy resort zátonyára vittek merülni. Mindez igaz a többi kirándulásra is.

A félreértések elkerülése végett gyorsan tisztáznék is valamit: a Maldív-szigeteken szigetcsoportok vannak, amik resort(ok)ból, lakott sziget(ek)ből és egyéb lakatlan szigetekből/homokpadokból állnak. A kis távolságok miatt, ami kirándulóhely (például lakatlan sziget, homokpad, merülő hely, stb.) a resort-okból elérhető, az a szigetcsoporton belüli lakott sziget(ek)ről is elérhető. Így értelemszerűen az összes kirándulás ugyanazt az élményt kínálja, függetlenül attól, hogy resort-ban vagy lakott szigeten fizettünk-e be rá. És értelemszerűen magas árakat szabnak meg a resort-ban, ha a vevőkör hajlandó a magas árakat kifizetni.

Térjünk rá a kirándulásokra!

Szinte kivétel nélkül az összes lakott maldív sziget nagyszerű kirándulásokat kínál, sőt, a legtöbb sziget esetében a kínálat akkora, hogy komolyan mérlegelnünk kell, mire fizetünk be, ha véges a költségvetésünk. A resort-látogatásról, mint vendégház által szervezett programról már egy külön bejegyzésben beszámoltam, így itt ezt a programlehetőséget most nem részletezem. Az alábbiakban röviden összefoglalnám, hogy mit érdemes tudni az egyes programokról.

Kijelenthető, hogy a Maldív-szigeteken minden a vízről szól, így tehát nem meglepő, hogy kivétel nélkül minden egyes szigeten a vízhez kötődő programok vannak többségben. Egyrészt a már említett búvárkodás az egyik legnépszerűbb tevékenység, búvárkörökben tekintélyes hírnévvel bír az ország. Nekem személy szerint olyan nagyon sok összehasonlítási alapom egyelőre nincsen, de tapasztalat alapján garantálni tudom, hogy kezdők számára is felejthetetlen élmény a Maldív-szigeteken merülni.

sam_4745.JPG

Itt épp közvetlenül merülés után, a háttérben Thoddoo.

     Azok körében, akik nem búvárkodnak, a sznorkeling a legnépszerűbb vizes program, mely szintén minden szigeten elérhető. Ennek lényege, hogy oxigéntank nélkül, búvármaszkban és pipával, többnyire a felszínről vesszük a zátonyt és annak élővilágát szemügyre. A legtöbb szigeten a strandról beúszva is láthatók halak valamint korallok, viszont  érdemes észben tartani, hogy vannak olyan szigetek, ahol a zátony nem a part közvetlen közelében található. Ilyen például a már sokat emlegetett Thoddoo is, ahol bár a part mentén is van 1-2 koralltelep, az igazán látványos rész a strandtól messze, a lagúnán kívül helyezkedik el. Így általánosságban elmondható, hogy a legjobb helyek hajóval elérhetők, így ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes lehet egy sznorkel-kirándulásra befizetni.

Arra is felhívnám a figyelmet, hogy némely szigeten, a helyi adottságokat kihasználva speciális sznorkeling túrákat is szerveznek, amelyeken a „megszokottól” eltérő élővilággal találkozhatunk. Ilyen az ördögráják folyamatos jelenlétét kihasználó speciális ördög rája sznorkeling például Thoddoo-n, de tudomásom szerint némely szigeten (pl. Omadhoo) van cetcápa sznorkeling is, ahol a világ legnagyobb halával, a cetcápával lehet együtt úszni; bár a cetcápák jelenléte időszakos, ezért érdemes a sziget egyik vendégházával egyeztetni még utazás előtt, ha ez számunkra egy fontos szempont.

Ha netán valakit kevésbé érdekelnek a víz alatti programok, s jobban érzi magát a víz felett, az is több vízi sport közül választhat a lakott szigeteken: némely szigeten – a vendégházak ajánlatai szerint – van például vízisí, viszont ez engem személy szerint nem köt le, így nem is szenteltem ennek komolyabb figyelmet ottlétemkor. Nem lennék viszont meglepve, hogy ha manapság felkapottabb szigeteken már akár jet ski és hasonló szolgáltatások is elérhetőek lennének.

A vízi sportokon kívül a népszerűbb programok közé tartozik a szigetcsoporton belüli lakatlan szigetek és homokpadok meglátogatása. E kettő között annyi a különbség, hogy a homokpadon nincs vegetáció, se semmilyen építmény, ugyanis dagály esetén víz alá kerülnek; a lakatlan szigeteken viszont növényzet és gyakran látogatók fogadására alkalmas pihenőhelységek is találhatók. Ennek megfelelően a lakott szigetek nagyobb komfortérzetet nyújtanak, s gyakran, napszaktól függően ebédet vagy vacsorát is tartalmaznak az ide szervezett kirándulások. Jogos lehet a kérdés, hogy akkor mit lehet a homokpadon csinálni? Nos, egyrészt sznorkelezni itt is lehet, másrészt a végeláthatatlan kékség közepén előbukkanó hófehér homokpad a sekély víz türkiz színeivel látványnak sem utolsó.

sam_4922.JPG

A homokpad körüli látvány fényes nappal lenyűgőző.

sam_5103.JPG

Itt pedig naplemente idején, a dagálynak köszönhetően már eltűnőben. 

     Szintén a hajós kirándulások közé tartoznak a vitorlás-és horgász túrák, valamint a delfinnéző kirándulások. Véleményem szerint, a delfinnéző kirándulások nem érik meg az árukat (általában 30-40 dollár körüli árat kérnek érte, fejenként), egyrészt mert szabadon élő delfinekről van szó, amik megjelenése ugye nem garantált (bár igen jó esély van rá), másrészt, ha meg is jelennek, akkor is csak a hajóról láthatod őket. Igazság szerint én a Thoddoo-ra tartó kompról is láttam delfineket a hajó mellett elhaladni, és a kompjegy csak 3 dollár volt, így delfin lesre én már sajnáltam volna 40 dollárt kifizetni.

Mindezeken túl kiemelném még a tengerparton, naplementében, gyertyafénynél elköltött vacsora lehetőségét, ami nem kimondottan aktív program, viszont talán sokaknak nagy élményt nyújthat. A Maldív-szigetek végtére is a búvárkodás szerelmesei mellett főként nászutas úti cél, és a resort-okon túl immáron a lakott szigeteken is van lehetőség romantikus programokra.

A lista végén annyit még megjegyeznék, hogy némely szigeten vannak speciális, csak a szigetre jellemző programok is. Jó példa erre a mezőgazdasági kirándulás Thoddoo-n, ami az országban csak itt elérhető, ugyanis Thoddoo az egész ország mezőgazdasági központja. Ez annyiból áll, hogy körbevisznek a szigeten és megmutatják, hogy hogyan termesztik az egyes gyümölcsöket, zöldségeket, mindezt kóstolókkal egybekötve. Vidéken felnőve volt már részem mezőgazdasági munkában, így ez engem nem különösebben hoz lázba, még úgy sem, hogy itt alma helyett papaya terem.

Nagyvonalakban ezek a lakott szigetek vendégházai által szervezett programok, úgy gondolom, mindenki tud találni a számára érdekeset, így talán az aktív pihenés hívei sem fognak unatkozni. És bár sokan elsősorban pihenni jönnek a gyönyörű tengerpartokra, azért néhányat érdemes kipróbálni. Már csak azért is, mert ahhoz, hogy ezeken a programokon részt vegyünk, nem kell bankot robbantani, az élmény viszont garantált! A következő bejegyzésben konkrét árakról is szó lesz, valamint adok néhány tippet, hogy mire érdemes figyelni, mielőtt elköteleznénk magunkat valamelyik program mellett!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük