Szantorini Görögország képeslap-szigete, kis túlzással mindenki álma és ezt a turizmusból élő helyiek is nagyon jól tudják. A sziget, pontosabban szigetek kicsik, viszont nem annyira, hogy ne lehessen a turistás helyek turista árait megkerülni. Szantorini nem egy filléres úti cél, de nem is feltétlenül kell, hogy annyira drága legyen, mint azt sokan gondolnák. Íme néhány tipp, amivel olcsóbb lesz az utazás!

1-dsc_0242.JPG

Szantorini nagyszerű úti cél, ha valaki megengedheti magának a luxust illetve azt, hogy nem kell számolnia, mire mennyi pénzt tud szánni. E bejegyzés nem nekik szól, hanem azoknak, akik véges költségkerettel tudnak csak utazni és szeretnének jó ár-érték arányt kapni a pénzükért. Némi tervezéssel és helyismerettel, például az alábbiakban is részletezett információkkal felvértezve nem feltétlenül kell, hogy egy vagyonba kerüljön az utazás! Íme:

Repülőjegy

A fapados légitársaságoknak köszönhetően Szantorini sosem volt ennyire olcsón elérhető, mint manapság. Én magam Bécsből repültem az osztrák Laudamotion légitársaság közvetlen járatával és 35 ezer forint volt a retúrjegy ára egy kézitáskával, illetve egy maximum 10 kg-os, a gépre is felvihető táskával („priority”). Budapestről jelenleg nincs közvetlen járat Szantorinire (viszont akár Athénban átszállva is olcsó lehet az utazás), de a bécsi repülőtér mintegy három-három és fél óra alatt és úgy négy-hatezer forint körüli összegért busszal egyszerűen elérhető, Budapestről. A repülőjegy ára természetesen folyamatosan változik, de gyakran találni 30-40 ezer forint körüli retúrjegyet, ami egy több, mint két órás repülőútért szerintem teljesen korrekt.

Repülőjegy keresésről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Mikor érdemes utazni?

Ha már repülőjegy, akkor felmerülhet a kérdés, hogy mikor érdemes utazni. Én október második felében utaztam és még ekkor, már bőven az európai főszezonon túl is óriási volt a tömeg a sziget turistás részein. El sem tudom képzelni, hogy mi lehet itt nyáron, azt az időszakot senkinek sem ajánlanám. Ami az időjárást illeti, október második felében 23-24 fok körül alakult az átlaghőmérséklet, ami strandolásra és a medencében való fürdőzésre már azért hideg (de Szantorinire nem is a strandok miatt érdemes menni), a sziget látnivalóinak felfedezésére viszont tökéletes volt. A lényeg, hogy a nyári és a téli időszakot kerüljük – nyáron a tömeg, télen pedig a nem üzemelő szállások és nem elérhető programok miatt; de mind a tavasz, mind az ősz remek lehet. Az árak szempontjából meg pláne.

7-dsc_0212.JPG

Szállás

Itt jegyezném meg, hogy Szantorini nem egyetlen sziget, hanem egy több szigetből álló szigetcsoport, melynek fő szigete Thira. A repülőtér, valamint a szállások, éttermek és egyéb infrastruktúra 99,9%-a is ezen a szigeten található, úgyhogy az alábbiakban is e szigetet értem majd Szantorini alatt.

A legkényelmesebb opció a Fira nevű településen, a sziget központjában megszállni. Innen Thira sziget, valamint egész Szantorini összes nevezetessége könnyen és viszonylag olcsón elérhető (erről alább bővebben), ráadásul Firában is akad látnivaló. A sziget leghíresebb pontján, Oiában is természetesen remek lehet éjszakázni, ott viszont főleg luxusüdülők találhatók, amik úgy 100-150 euró körül kezdődnek egy éjszakára; így az nekünk nem volt opció. Utunk előtt már nem találtam kimondottan olcsó opciót Firában, éppen ezért én párommal Fira mellett, a Karterados nevű faluban szálltam meg, ahol egy nagyon tiszta és igényes, medencés (bár ez az időjárás miatt nekünk irreleváns), teljesen korrekt szállást találtunk 234 euróért, azaz mai árfolyamon 77 ezer forintért hét éjszakára. A szállás neve Anna Pension, több szállásfoglaló oldalon elérhető és a valóságban is olyan, mint a képeken, tényleg szuper, csak ajánlani tudom. Fejenként öt euróért büféreggeli is fogyasztható. Egyetlen negatívuma, hogy Fira központi buszállomása 20 perces sétatávra található. A reptéri, valamint a sziget déli részére tartó buszok megállnak Karterados főút mentén található buszmegállójában (kb. 7-8 perc séta a szállástól), így Fira akár busszal is megközelíthető, viszont a jegy ára kb. 2 euró, amit én sokallok egy kb. 4 perces útért.

Megjegyezném, hogy előre foglalva Firában is található hasonló áron jó értékeléssel bíró szállás, nem is egy.

74834204_427403554640264_6408199030785966080_n.jpg

Továbbá hangsúlyozni szeretném, hogy ez a saját véleményem, a pozitív hangvételű vélemény megosztásáért a szállástól semmilyen kompenzációban nem részesülök.

Közlekedés

A kis távolságok és még kisebb parkolóhelyek miatt véleményem szerint nem feltétlenül éri meg autót bérelni a szigeten. A motor az már más tészta, ha valaki jó árat tud kifogni, akkor hajrá. Viszont mivel a többség nem motorozik és mivel helyi buszokkal mindenhová el lehet jutni, a tömegközlekedés mindenki számára jó opció lehet. A buszos utazás Szantorinin csak akkor lesz nagyon drága, ha egy nap sok helyre szeretnénk eljutni, kényelmes tempóban, értsd: egy nap egy, vagy csak két helyet meglátogatva a busz tökéletes választás. A buszjegy iránytól függően 1.8-2 euró körüli összegbe kerül, tehát ha az egész napot mondjuk Fira és Oia településeken töltjük (előbbibe vagy sétálva Karteradosból, vagy alapból ott megszállva), akkor fejenként csak 3.6 eurót kell költeni a buszjegyre (Fira-Oia retúr). Az összes busz Fira központi állomásról indul és ide is érkezik be. Oiába jellemzően 20-30 percenként indul egy-egy járat, a kevésbé népszerű helyekre, illetve a repülőtérre úgy óránként. Az aktuális buszmenetrend az állomáson és az egyes megállókban megtekinthető.

Étkezés

Ez szintén egy sarkalatos pontja a költségeknek, ugyanis lehet nagyon drága, de szuperhíres turistaparadicsomhoz képest akár kimondottan olcsó is az étkezés. Oiában, illetve a vulkáni kaldera mentén, a tengerre szép kilátással rendelkező éttermekben könnyen lehet 15-30 (vagy több) euró egyetlen fogás. Ezért is érdemes lehet relatíve turistamentes faluban megszállni, azokban az éttermek is barátibb áron dolgoznak. Egyik kedvenc grilléttermünkben (a Google térképen „Grill House”-ként van feltüntetve) egyik este például 11 euróért laktunk jól ketten. Ezért az árért kaptunk egy hatalmas tányér souvlakit kenyérrel és a szokásos körítéssel, illetve egy gíroszt pitában. Érdekesség, hogy amíg az ilyen helyi éttermekben 4-5 euró fél liter helyi bor, addig a drágább éttermekben ugyanaz kb. 15 euró.

Ha Karteradosban jársz, akkor a To Fagopoti éttermet is próbáld ki, főleg a grillezett tintahalat, ami 15 euró ugyan, de óriási és mennyei (például egy extra salátával teljesen jó két személynek). Megjegyezném még továbbá, hogy finom és laktató gíroszt több helyen, például a szintén nagyon turistás Firában is lehet kapni 2.5-3 euró (700-1000 forint) körüli összegért.

75407779_568272530603939_2483967041124433920_n.jpg

Programok

Szantorini látnivalóit talán nem mindenkinek kell bemutatnom – a tengerre néző, hegyoldalba épített fehérre meszelt házak és kék templomkupolák mára már az egész ország jelképévé váltak. Olyannyira, hogy óceánjáró hajók egész sora köt ki Szantorinin nap, mint nap, és természetesen a kínai turistacsoportok sem maradnak el. Ez azért ne tántorítson el senkit, a tömeg még október második felében is óriási volt, de Szantorinit látni kell, a szigetek szépsége megér némi kellemetlenséget.

Ami a programokat illeti, azok jelentős része ingyenes. Egész Szantorini leghíresebb attrakciója az Oia nevű falu (természetesen belépőjegy nincs), illetve annak néhány kilátópontja, ahol ezeket a fotókat lehet elkészíteni:

a-dsc_0161.JPG

b-dsc_0059.JPG

3-dsc_0109.JPG

Hasonló panorámában lehet részünk a kaldera mentén több faluban (amiket ráadásul gyalogösvény köt össze!), Firában, Firostefaniban, illetve Imerovigliben is. És bár e panorámával nehéz betelni, azért akad egyéb látnivaló is Thira szigetén.

1-.JPG

Vannak például strandok, a vulkanikus talajnak köszönhetően ráadásul fekete (több ilyen is van, a leghíresebb Perissa településnél), illetve egy vörös színben pompázva. Különlegessége miatt én csak ez utóbbit látogattam meg, már csak az miatt is, mert nem volt kimondott strandidő. Az egyszerűen csak „Red Beach”-nek elnevezett partszakasz Akrotiri település mellett található, busszal kényelmesen megközelíthető.

72861420_507283836492689_4506101140877737984_n.jpg

Akrotiri érdekessége, hogy egy 3600-3700 éve, vulkánkitörés által eltemetett település nyomait találták meg a modern kori falu mellett, s e régészeti lelőhely ma is látogatható. Nem kimondottan látványos, de történelmi jelentősége miatt érdemes megtekinteni. A belépőjegy ára 12 euró, de van kombinált jegy 14 euróért is, ami a szigeten található többi múzeumba is érvényes.

Kiemelném továbbá a Pirgosz nevű települést is, ami nekem egyik kedvencem lett Szantorinin. Érdekessége, hogy a sziget legmagasabb pontján fekszik, így tiszta égbolt esetén csodás a panoráma gyakorlatilag az egész szigetre. Ennek ellenére sokkal kevesebb a látogató, mint a sziget felkapottabb településein, így az épületek többsége megmaradt autentikus lakóháznak. Firából szintén busszal megközelíthető. A közelben található a sziget legnagyobb borászata is (Santo Wines), ami szintén látogatható, ez engem viszont nem kimondottan mozgatott meg, így kihagytam.

dsc_0654.JPG

dsc_0679.JPG

Remek program továbbá a ma is aktív vulkáni kráter, Nea Kameni sziget meglátogatása, hajóval. Sok cég szervez ide hajós utakat, azok azonban egy kaptafára épülnek, úgyhogy gyakorlatilag mindegy, melyik céggel megyünk. Ez jellemzően egy három órás program, amelyből kb. fél órát tölt a csoport a vulkán tetején, illetve további fél órát egy közeli hőforrásban úszkálva. Ez utóbbi nem volt forró, de azért jól esett. Szállásunkon befizetve, főszezonon kívül ez a program 20 euróba került fejenként, ennyit abszolút megért. Íme néhány kép a programról:

8-dsc_0702.JPG

3-dsc_0436.JPG

9-dsc_0633.JPG

E programot ki lehet egészíteni egy másik sziget, Thirasia meglátogatásával (a hosszabb program 26 euróba kerül), illetve vannak olyan opciók is, amelyek vacsorát és a naplemente hajóról történő megtekintését is tartalmazzák, ezek viszont jellemzően 80-90 euró körüli összegekbe kerülnek.

A naplemente híres Szantorinin és hát valóban gyönyörű. Íme:

73537309_691568814689593_7564820563818971136_n.jpg

10-dsc_0770.JPG

Ennyiben foglalnám össze azokat a tudnivalókat, amik segítenek abban, hogy ne legyen drága egy szantorini utazás! Pontos összköltséget nem tudok mondani, de az olcsó szállás, az olcsó étkezés, illetve a buszos utazás sokat segített a költségek kordában tartásában.

Ha tetszett a bejegyzés és Neked is tetszik Szantorini, akkor kövess a blog Facebook oldalán, illetve az Instagram oldalamon is, ahol további tartalmakat is találsz!

Nyomj egy kommentet!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük